Μηνύματα για την 76η επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου

Πρίν από 8 ημέρες

Μηνύματα για την 76η επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου
Μηνύματα για την 76η επέτειο απελευθέρωσης του ΒόλουΑνακοινώσεις με αφορμή την 76η επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής:

 

Ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μαγνησίας, της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και των βουλευτών Αλ. Μεϊκόπουλου, Κ. Παπανάτσιου, για την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου

Στις 19 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την πόλη μας.

Είναι η επέτειος μιας μέρας που σηματοδοτεί την ήττα του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του.

Είναι η μέρα που τιμάμε τους αγώνες των  δημοκρατικών πολιτών της Μαγνησίας εκείνης της εποχής.

Των ανθρώπων  που είχαν το σθένος να αγωνιστούν με κάθε μέσον που διέθεταν για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όλων εκείνων που είχαν την γενναιότητα να παλέψουν σε πόλεις και χωριά για το διώξιμο των κατακτητών και την απελευθέρωση του λαού μας.

Των γυναικών, των ανδρών και των νέων που οργανώθηκαν μαζικά στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και την Εθνική Αλληλεγγύη, διώχνοντας τους ναζί και δημιουργώντας στα μέρη που απελευθέρωσαν, θεσμούς αυθεντικής λαϊκής κυριαρχίας μέσα από πρωτοπόρες διαδικασίες αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, δυστυχώς σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σηκώνουν και πάλι κεφάλι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Στην χώρα μας αυτό εκφράζεται με την παρουσία μιας ανοιχτά νεοναζιστικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλων ακροδεξιών σχηματισμών

Πριν λίγες μέρες η καταδίκη των εγκληματιών της ΧΑ ήταν το επιστέγασμα της κινητοποίησης του δημοκρατικού κόσμου ενάντια στη δολοφονική της δράση. Ταυτόχρονα, ήταν μια σημαντική νίκη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Η απειλή όμως δεν εξαλείφθηκε, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και στο φασισμό, η πάλη για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας πρέπει να είναι διαρκής  

Χρειάζεται και πάλι, όπως και τότε, ένα μαζικό, λαϊκό κίνημα με στόχους την διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Ένα κίνημα που θα δώσει στους νοσταλγούς του ναζισμού μια απάντηση παρόμοια με αυτή που έδωσαν οι γονείς,  γιαγιάδες και οι παππούδες μας, τις θυσίες και τον αγώνα των οποίων θυμόμαστε και τιμάμε με την αφορμή της σημερινής επετείου.

 

Το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την 76η επέτειο της Απελευθέρωσης του Βόλου

Η τιτάνια πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ δείχνει ότι όταν ο λαός το αποφασίσει, μπορεί να νικήσει

Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από την Απελευθέρωση του Βόλου. Ήταν Πέμπτη 19 Οκτώβρη 1944. Ο Βόλος ελευθερώνεται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ και του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, βάζοντας ηρωικό τέλος στη φασιστική - ναζιστική κατοχή.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και με την καθοδήγηση του ΚΚΕ οργάνωσε την αντίσταση του λαού μας ενάντια στον γερμανικό φασισμό. Το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, αγκαλιάστηκε και από τον λαό του Βόλου και της Μαγνησίας, που αγωνιζόταν ενάντια στη ναζιστική κατοχή, γιατί τον ένιωθε ως δικό του δημιούργημα, ως την αιχμή του δόρατος για την αντίστασή του στις θηριωδίες των κατοχικών αρχών και την απελευθέρωσή του. Αμέτρητες είναι οι ηρωικές στιγμές που γράφτηκαν με την αυτοθυσία και το αίμα του λαού και της νεολαίας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Σήμερα η αστική τάξη, τα κόμματά της και επιτελεία της επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία καταπώς τους βολεύει. Για να συσκοτίσουν ότι ο φασισμός δεν γεννιέται στο κενό, είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Για να κρύψουν ότι καθοδηγητής και αιμοδότης της αντίστασης του λαού ήταν το ΚΚΕ. Για να κρύψουν την καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ευρώπης, στη συντριβή του φασισμού - ναζισμού και στην αιώνια καταδίκη των εγκλημάτων τους.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός που στηρίζουν με νύχια και με δόντια είναι ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, που φέρνει στους λαούς δεινά. Φτώχεια, ανεργία, πολέμους! Αυτά είναι που "υπόσχεται" ο καπιταλισμός στους λαούς.

Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε όλους αυτούς που συστηματικά προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, για να τη "φέρουν στα μέτρα τους".

Καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και σε όλους όσοι έχουν το θράσος να μιλούν για το ρόλο του ΝΑΤΟ ως υπερασπιστή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όταν παραμένει η πληγή της κατοχής της Κύπρου.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που συνεχίζοντας στη ρότα του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί το δόγμα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, που εμπλέκει τον λαό μας σε νέες περιπέτειες και στοχοποιεί γειτονικούς λαούς.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις που ράβουν κουστούμι στο λαό, για να πληρώσει για μια ακόμα φορά τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος που υπηρετούν.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ως εχθρική ενέργεια και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο της καταστολής.

Καμία εμπιστοσύνη σε όσους ξέπλυναν τους ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και τώρα αναγορεύονται σε υπερασπιστές της "δημοκρατίας".

Αντίθετα, είναι ανάγκη να έχουμε εμπιστοσύνη στον οργανωμένο αγώνα της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Η τιτάνια πάλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ είναι μια εμβληματική απόδειξη ότι, όταν ο λαός το αποφασίσει, μπορεί να τα βάλει με "θεούς και δαίμονες", έχει τη δύναμη να αναμετρηθεί με υπέρτερους αντιπάλους, να "κινήσει βουνά" και να νικήσει.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Βόλο, τιμώντας τη σημερινή επέτειο, θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την οργάνωση της πάλης για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά. Για να πάνε οι φασιστές και το σύστημα που τους γεννά στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Τώρα είναι ανάγκη να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση που θα ανοίγει το δρόμο ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

 

 

Η ΠΕΑΕΑ

«… Από το πρωί εκείνο της 19ης Οκτωβρίου του ’44,  το πυροβολικό του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ είχε αρχίσει την δουλιά του και έβαλε στον αμαξιτό δρόμο Βόλου- Λάρισας, που ακολουθούσαν οι Γερμανοί φεύγοντας από το Βόλο. Από ένα ύψωμα παρακολουθούσαμε με τα κυάλια. Αντί για φάλαγγες συνταγμένες και στοιχημένες όπως ξέραμε τις γερμανικές, κάτι ασύνταχτα μπουλούκια φαντάρων έβγαιναν από την πόλη ακολουθώντας τον δρόμο για Λάρισα. Και έβγαιναν και έβγαιναν…

Εβδομήντα έξι χρόνια πέρασαν από τις 19 Οκτώβρη από την μέρα της απελευθέρωσης της πόλης του Βόλου από το 54ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και με την καθοδήγηση του ΚΚΕ οργάνωσε την αντίσταση του λαού μας ενάντια στο γερμανικό φασισμό. Το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, αγκαλιάστηκε από το λαό της Αθήνας και του Πειραιά που αγωνίζονταν ενάντια στη ναζιστική κατοχή, γιατί τον ένιωθε ως δικό του δημιούργημα, ως την αιχμή του δόρατος για την αντίσταση του στις θηριωδίες των κατοχικών αρχών και την απελευθέρωση του. Αμέτρητες είναι οι ηρωικές στιγμές που γράφτηκαν με την αυτοθυσία και το αίμα του λαού και της νεολαίας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Σήμερα η αστική τάξη, τα κόμματα της και επιτελεία της επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά πώς τους βολεύει. Για να συσκοτίσουν ότι ο φασισμός δε γεννιέται στο κενό, είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού. Για να κρύψουν ότι καθοδηγητής και αιμοδότης της αντίστασης του λαού ήταν το ΚΚΕ. Για να κρύψουν την  αγώνα των λαών της Ευρώπης, στη συντριβή του φασισμού - ναζισμού και στην αιώνια καταδίκη των εγκλημάτων τους.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός που στηρίζουν με νύχια και με δόντια είναι ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα που φέρνει στους λαούς δεινά. Φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, αυτά είναι που "υπόσχεται" ο καπιταλισμός στους λαούς» προσθέτει η ανακοίνωση, τονίζοντας στη συνέχεια:

Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε όλους αυτούς που συστηματικά προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία για να τη "φέρουν στα μέτρα τους." Καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και σε όλους όσους έχουν το θράσος να μιλούν για το ρόλο του ΝΑΤΟ ως υπερασπιστή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της χώρας, όταν παραμένει η πληγή της κατοχής της Κύπρου. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που συνεχίζοντας στη ρότα του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί το δόγμα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας που εμπλέκει το λαό μας σε νέες περιπέτειες και στοχοποιεί γειτονικούς λαούς. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις που ράβουν κουστούμι στο λαό για να πληρώσει για μια ακόμα φορά τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος που υπηρετούν. Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ως εχθρική ενέργεια και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο της καταστολής. Καμία εμπιστοσύνη σε όσους ξέπλυναν τους ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και τώρα αναγορεύονται σε υπερασπιστές της "δημοκρατίας"

 

 

 

 

 

 


-
Αναστολή λειτουργίας Α1 Τμήματος στο 6ο ΓΕΛ Βόλου λόγω κορονοϊού 2020-10-26 10:28:21 PM
Αναστολή λειτουργίας Α1 Τμήματος στο 6ο ΓΕΛ Βόλου λόγω κορονοϊού Με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπου Σταχτέα, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αναστέλλεται η λειτουργία του Α1 Τμήματος του 6ου Γενικού Λυκείου Βόλου, από 26/10/2020 έως και  30/10/2020, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 σε μαθητή του σχολείου
Χρ. Τριαντόπουλος: 50 εκατ. στη Μαγνησία 2020-10-26 10:11:35 PM
Χρ. Τριαντόπουλος: 50 εκατ. στη Μαγνησία Το Υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας από την αρχή της πανδημίας στις οικονομικές πιέσεις που προκάλεσε η νόσος COVID-19 στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, δημιούργησε δύο βασικά εργαλεία στήριξης: την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

1


1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ADVERTORIAL
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top