Χατζηδάκης προς Μεϊκόπουλο στη Βουλή: "Είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ η ενεργειακή αξιοποίηση του SRF και του RDF" (video & πρακτικά)

Πρίν από 7 ημέρες

Χατζηδάκης προς Μεϊκόπουλο στη Βουλή: "Είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ η ενεργειακή αξιοποίηση του SRF και του RDF" (video & πρακτικά)
Χατζηδάκης προς Μεϊκόπουλο στη Βουλή: "Είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ η ενεργειακή αξιοποίηση του SRF και του RDF" (video & πρακτικά)Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην ενεργειακή αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων, δηλαδή την καύση SRF ή RDF στην τσιμεντοβιομηχανία, ακολουθεί χωρίς διαφοροποιήσεις η ΝΔ όπως αποτυπώθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ποιότητας της ατμόσφαιρας στον Βόλο.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεϊκόπουλου, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων του Υπουργείου στον Βόλο, δεν καταγράφει υπερβάσεις και πως οι σταθμοί θα αυξηθούν ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τις μετρήσεις ενός μόνο σταθμού.

Για το θέμα της καύσης SRF ή RDF, ο Υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για ευρωπαϊκή πολιτική.

"Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, στις 3 Ιουλίου, πέρσι δηλαδή περίπου τέτοιες μέρες, ο κ. Φάμελλος υπέγραψε με την τσιμεντοβιομηχανία ως αρμόδιος τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, μια συμφωνία εθελοντικής συνεργασίας για την αξιοποίηση αυτών ακριβώς των καυσίμων.

Βρείτε λοιπόν, τον κ. Φάμελλο, συνεννοηθείτε μεταξύ σας στο ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστε αν τελικά τα υποστηρίζατε ή όχι, αν έκανε λάθος ο κ. Φάμελλος ή δεν έκανε, αν έκανε λάθος ο κ. Τσίπρας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που τα ενέταξε στον επίσημο σχεδιασμό της χώρας. Αποφασίστε επίσης, αν κάνει λάθος ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση που δέχεται αυτήν την τεχνολογία και μετά ελάτε να συζητήσουμε και γι’ αυτό το θέμα. Ξαναλέω: Γι’ αυτό είμαι απολύτως σαφής και απολύτως ξεκάθαρος και μιλάω με στοιχεία.

Στο άλλο ζήτημα, γενικότερα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συγκρούονται τα στοιχεία, σας είπα ότι θα εγκαταστήσουμε παραπάνω σταθμούς για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να λειτουργήσουμε προς όφελος προφανώς του περιβάλλοντος, αλλά και των πολιτών του Βόλου και της Μαγνησίας."

Δείτε το video και διαβάστε τους διαλόγους από τα πρακτικά της Βουλής:

 

Τα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα):

Και πάμε στην τελευταία ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Είναι η δεύτερη με αριθμό 828/19-6-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή  Μαγνησίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Τοξικός ο αέρας της Μαγνησίας». 

Κύριε συνάδελφε, έχετε δυο λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στις 15 Ιουνίου δημοσιεύθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της δωδεκάμηνης έρευνας της ειδικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Green Your Air» με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Σαχαρίδη, αλλά και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μελέτη αφορούσε την καταγραφή του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και συγκεκριμένα της ύπαρξης στην ατμόσφαιρα της περιοχής των βλαπτικών για την υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5 και το κατά πόσο αυτά υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5 για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 ως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m3, με ετήσιο όριο βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα 10 μg/m3 και με ετήσια οριακή τιμή βάσει της ελληνικής νομοθεσίας τα 25 μg/m3. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μια υπέρβαση 200,3% σε ό,τι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 20,12% σε ό,τι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Κύριε Χατζηδάκη, ξέρετε πολύ καλά ότι ο Βόλος είναι μία πόλη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο είναι και οξύ και πολυπαραγοντικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω μελέτη αφορά μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 και όχι άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους που πιθανόν να υπάρχουν, η εκτεταμένη ανησυχία των πολιτών και των επιστημονικών φορέων της πόλης για τις επιπτώσεις στην υγεία τους είναι απολύτως δικαιολογημένη και καλεί σε άμεσες ενέργειες.

Δυο πολύ απλά και πρακτικά ερωτήματα προκύπτουν, κύριε Υπουργέ:

Κατ’ αρχάς, τι αποτελέσματα έχει έως τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια από την άσκηση αρμοδιότητας στην παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας του Βόλου και πώς τα αποτελέσματα αυτά σχετίζονται με την εν λόγω μελέτη;

Και δεύτερον, πώς προτίθεστε να παρέμβετε και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πύκνωση σταθμών μέτρησης και καταγραφής των αερίων ρύπων  της πόλης και ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Μεϊκόπουλε, σας ευχαριστώ για την ερώτηση, διότι μας δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες παραμέτρους σε σχέση με ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί συζητήσεις και ανησυχία στην πόλη του Βόλου, στο βαθμό βεβαίως που αυτό μπορεί να διευκρινιστεί οριστικά στο πλαίσιο αυτής της ερώτησης.

Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, η απάντηση μου πρέπει να βασιστεί και στην ενημέρωση που είχαμε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το Τμήμα Ποιότητας της Ατμόσφαιρας της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου.

Επειδή το ζήτημα είναι αρκετά τεχνικό, θα προσπαθήσω να το αποδώσω όσο πιο απλά γίνεται, για να κατανοούν όσοι μας παρακολουθούν περί τίνος πρόκειται.

Η παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντα αέρα στη χώρα μας πραγματοποιείται από ένα εθνικό δίκτυο παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σταθερούς σταθμούς που μετρούν σε εικοσιτετράωρη βάση. Στους σταθμούς του εθνικού δικτύου παρακολουθούνται ρύποι που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία για την εκτίμηση και αξιολόγηση της ποιότητας του περιβάλλοντος αέρα, δηλαδή της Οδηγίας 2004/107, της Οδηγίας 2008/50 και της Οδηγίας 2015/1480. Οι Οδηγίες αυτές έχουν θεσμοθετήσει οριακές τιμές και τιμές στόχους για τους συνήθεις ατμοσφαιρικούς ρύπους με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο εθνικό δίκτυο, για το οποίο μιλάω, είναι ενταγμένος ένας σταθμός μέτρησης στο Βόλο, που έχει εγκαταστήσει από το 2000 το Υπουργείο και την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το Υπουργείο έχει ως αρμοδιότητα την εποπτεία του εν λόγω σταθμού και μέσω έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ ανανέωσε, με τη δική σας κυβέρνηση μάλιστα, το 2016 το σταθμό με νέο αναλυτή αιωρούμενων σωματιδίων και επεκτάθηκε η παρακολούθηση και σε άλλα αιωρούμενα σωματίδια που δεν μετριόνταν προηγουμένως.

Μπορώ να πω και άλλα, αλλά επειδή περνάει η ώρα, θέλω να φτάσω στα αποτελέσματα των μετρήσεων, όπως μας έχουν έρθει από αυτόν το σταθμό του Υπουργείου. Για το 2019, κύριε Μεϊκόπουλε, ο σταθμός κατέγραψε, με βάση όσα μου λέει η Διεύθυνση, ετήσια μέση συγκέντρωση για τα αιωρούμενα σωματίδια Α.Σ.10 ίση με είκοσι εννιά μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και συνεπώς, λένε τα στοιχεία, δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής που είναι σαράντα μικρογραμμάρια έναντι των είκοσι εννιά που παρατηρήθηκαν. Επίσης, παρατηρήθηκαν είκοσι έξι μέρες με μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης Α.Σ.10 μεγαλύτερη από πενήντα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, εκ των οποίων τα δέκα αποδόθηκαν σε μεταφορά σκόνης από απομακρυσμένες περιοχές (Σαχάρα) κατά τους αρμοδίους. Ακόμα και χωρίς αφαίρεση της επίδρασης της σκόνης, διαδικασία που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, δεν υπήρξε υπέρβαση ούτε της ημερήσιας οριακής τιμής που είναι τριάντα πέντε μέρες ανά έτος.

Αναφορικά με τα αιωρούμενα σωματίδια Α.Σ.25, ο σταθμός κατέγραψε ετήσια συγκέντρωση ίση με 16 μg/κυβικό και συνεπώς πάλι δεν παρατηρήθηκε υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής 25 μg/κυβικό.

Ήδη μιλάω τέσσερα λεπτά, αλλά έχω και άλλα στοιχεία να σας πω, γιατί ξέρω ότι το θέμα ανησυχεί. Να σας πω για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα και επί της ουσίας και σε σχέση με τις ανησυχίες του κόσμου. Θα σας τα πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Ο συνάδελφος κ. Μεϊκόπουλος έχει τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε και προκαταβολικά σας εκλιπαρώ για μια ανοχή.

Κύριε Υπουργέ, εγώ σας άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά και εφόσον βάσει της ενημέρωσης που σας κάνει η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχετε πειστεί για την καθαρότητα της ατμόσφαιρας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, εγώ από εδώ μέσα σας καλώ επίσημα –θα σας φιλοξενήσω εγώ στο σπίτι μου- να έλθετε να κάτσετε επτά ημέρες, μία εβδομάδα στον Βόλο και να απαντήσετε υπεύθυνα στους πολίτες από πού και για ποιον λόγο μυρίζει τόσο πολύ έντονα πλαστικό.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένα δάκτυλο σκόνη σε κάθε αυτοκίνητο πολίτη; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο αυξημένα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο αυξημένα κρούσματα καρκίνου; Και αυτά, δεν σας τα λέω, κύριε Χατζηδάκη, με αντιπολιτευτική χροιά, ούτε με μια ξύλινη λογική.

Σήμερα κιόλας να σας παραθέσω ένα στοιχείο. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καρκινοπαθών έδωσε στοιχεία στην Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Καρκινοπαθών, την κ. Σοφία Ιωάννου, όπου συγκαταλέγει τον Βόλο ανάμεσα στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου στην Ελλάδα. Και συνδέουν τα κρούσματα αυτά με το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη.

Αυτά τα στοιχεία έρχονται να συνδεθούν με μια παλαιότερη επιδημιολογική μελέτη που είχε κάνει το νοσοκομείο, η περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο, όπου επίσης διαπίστωσαν το ίδιο πράγμα, ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου και το συνδέουν με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχετε στα χέρια σας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης.

Και μη μου πείτε, κύριε Χατζηδάκη ότι δεν γνωρίζετε το οξύμωρο που συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Ο ένας και μοναδικός μετρητής που υπάρχει και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Περιφέρειας ξέρετε πολύ καλά –και έχει απαντήσει και εγγράφως σε μένα η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου σας- ότι πέρα από τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 δεν μπορεί να καταγράψει τουλάχιστον άλλους έξι σημαντικούς ρύπους. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι για παράδειγμα ως προς τις διοξίνες και τα φουράνια, που εκκρίνονται από την καύση των εναλλακτικών καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ φερ’ ειπείν, το RDF ή το εργοστάσιο SRF που θέλει να φτιάξει ο Βόλος, μέχρι στιγμής όλη η επιστημονική κοινότητα της πόλης σύσσωμη έχει διαπιστώσει ότι οι ουσίες αυτές που παράγονται από τη χρήση αυτών των καυσίμων είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ο συγκεκριμένος μετρητής δεν τα καταγράφει αυτά, κύριε Χατζηδάκη. Επομένως, δεν έρχομαι εδώ σήμερα να σας κάνω μια αντιπολιτευτική ερώτηση. Έρχομαι να σας μεταφέρω μια αγωνία σύσσωμης της πόλης, σύσσωμων των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι μέχρι στιγμής στην πολυπαραγοντική ρύπανση του Βόλου εντοπίζουν και το θέμα των δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων, αλλά και τα συνδέουν με την αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και καρκίνων στην περιοχή του Βόλου. Αυτό, κύριε Χατζηδάκη, δεν μπορείτε να το παραγνωρίζετε.

Εγώ σας προτείνω το εξής: Εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας, εφόσον πιστεύω ότι δεν θέλετε να πεθαίνει πρόωρα ο κόσμος στον Βόλο, δεν πρέπει η Περιφέρεια, το Υπουργείο, ο Δήμος να άρουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει μέχρι στιγμής αναφορικά με τα δευτερογενή εναλλακτικά καύσιμα RDF στην ΑΓΕΤ, αλλά και με τη δημιουργία  εργοστασίου SRF στον Δήμο Βόλου; Δεν φτάνει που είναι ήδη επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, λόγω της χρήσης ΙΧ, λόγω των ξυλόσομπων και των τζακιών το χειμώνα, θα πρέπει να επιβαρύνουμε την υγεία του Βολιώτη, μη βλέποντας ότι τα δευτερογενή καύσιμα προκαλούν, βάσει μελετών, σοβαρά νοσήματα και βλάπτουν γενικότερα τη δημόσια υγεία;

Νομίζω, κύριε Χατζηδάκη, ότι αν θέλετε πραγματικά να πείσετε τον κόσμο ότι έχετε περιβαλλοντική συνείδηση, πρέπει να έλθετε στον Βόλο να πάρετε απόφαση να γίνει η άρση της ΑΕΠΟ του 2014, που δίνει το δικαίωμα στις τσιμεντοβιομηχανίες να κάψουν RDF, να σταματήσετε την κατασκευή εργοστασίου SRF στον Βόλο και να κάτσετε μαζί με την επιστημονική κοινότητα να βρούμε μια λύση φιλικότερη προς το περιβάλλον. Υπάρχει και το φυσικό αέριο.

Και ως προς αυτά που σας λέω δεν είναι μόνο η κοινωνία που φοβάται και οι επιστημονικοί φορείς. Δείτε την τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αντιφατική. Έδωσε γνωμοδότηση θετική για τη δημιουργία εργοστασίων να γίνονται στον Βόλο, αλλά όχι να προβαίνει σε τεχνικές επεξεργασίας SRF. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η ίδια η πολιτεία δεν είναι πεισμένη ότι αυτά τα καύσιμα είναι περιβαλλοντικά, φιλικά.

Νομίζω ότι ήλθε η στιγμή λόγω και της ιδιαίτερης τοπογραφίας της περιοχής να πάρουμε δραστικές αποφάσεις, προκειμένου η ατμόσφαιρα στον Βόλο και να καθαρίσει και να μη συνεχίσει αυτό το πράγμα, όποτε μιλάς για τον Βόλο να ακούς ότι «ρε παιδιά, εκεί πέρα έχετε όλη την ώρα καρκίνο, είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, μυρίζει, υπάρχει σκόνη πάνω στ’ αυτοκίνητα».

Αν πιστεύετε ότι λέω ψέματα, ελάτε να κάτσετε επτά μέρες στον Βόλο και να τα δείτε.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εμείς, κύριε συνάδελφε.

Ο κ. Υπουργός έχει τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Μεϊκόπουλε, δεν σας είπα ότι λέτε ψέματα. Δεν έχω τέτοια πρόθεση, ούτε είμαι παραπάνω Βολιώτης απ’ ό,τι είστε εσείς. Εσείς ζείτε σε αυτήν την περιοχή. Απλώς, πρέπει να στηριχθώ σε κάποια στοιχεία και στηρίζομαι στα στοιχεία του Υπουργείου και των μετρητών. Σας είπα, ο μετρητής στον οποίο αναφέρομαι, αναβαθμίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναφερθώ, λοιπόν, σ’ αυτές τις μετρήσεις σε κάποιες επιπλέον κινήσεις που κάνουμε και θα καταλήξω με τα RDF και SRF.

Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά σε πιο πρόσφατες ρυθμίσεις, το τμήμα ποιότητας ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καλύπτοντας ενωσιακή υποχρέωση, τροφοδοτεί με ωριαία συχνότητα και αυτόματη διαδικασία την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με στοιχεία μετρήσεων για τους σταθμούς του εθνικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού του Βόλου. Κάθε ώρα δίνουμε στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω πως για τις ημέρες 22, 23 και 24 Ιουνίου τα αιωρούμενα σωματίδια Α.Σ.10 κατέγραψαν μέσο όρο τιμών τα 13 μg/κυβικό την πρώτη ημέρα, 13 μg/κυβικό τη δεύτερη ημέρα και 16 μg/κυβικό την τρίτη ημέρα που σας ανέφερα. Τις ίδιες μέρες, τα αιωρούμενα σωματίδια Α25, μέσο όρο τιμών 8 μg/κυβικό, 7 μg/κυβικό και 7 μg/κυβικό αντίστοιχα. Οπότε και γι’ αυτό το διάστημα δεν καταγράφεται υπέρβαση της οριακής τιμής, με βάση τη νομοθεσία και με βάση τον μετρητή.

Όπως ανέφερα ενδεικτικά τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας, όπου είχαμε και άνοδο της θερμοκρασίας, οι αναλυτικές μετρήσεις από τον σταθμό είναι διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και σε αυτήν της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Καταλαβαίνω ότι παρ’ ότι εγώ λέω για τον μετρητή, πολλοί μπορεί να μην πείθονται. Έχουμε συνεννοηθεί με την περιφέρεια και έχουμε πει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, βάσει της νομοθεσίας έχει την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση του αέρα. Εκείνη με περαιτέρω έρευνες και δειγματοληψίες, συμφωνήσαμε και προχώρησε στις αρχές του έτους σε εγκατάσταση δεύτερου σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, ενώ έχει προκηρύξει μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση δύο νέων, ολοκληρωμένων σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο με την υποβολή προσφορών να λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ακόμα, κατόπιν εισήγησης του τμήματος ποιότητας ατμόσφαιρας έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ για την απόκτηση ενός ακόμη σταθμού παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα περιλαμβάνει και αναλυτές αερίων ρύπων. Δηλαδή, πέντε σταθμοί θα εγκατασταθούν στον Βόλο τώρα, πολύ σύντομα, έτσι ώστε να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία.

 Και φυσικά, κύριε Μεϊκόπουλε, εάν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας σ’ αυτό. Δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε, ούτε πολιτικά φυσικά -ποιος θέλει να έχει απέναντί του την κοινωνία- αλλά ούτε και συνειδησιακά. Προφανώς μας ενδιαφέρει η ποιότητα της ζωής, νομίζω εξίσου με εσάς. Θα το δούμε και θα απαντήσουμε αντίστοιχα, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε την ομάδα του κ. Γουγουλιάνη, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, τον υπολήπτομαι, δεν έχω κανένα θέμα μαζί του, που λέει αυτά που λέτε εσείς…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ψέματα είναι;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν είπα αυτό, κύριε Μεϊκόπουλε. Και έχουμε την επίσημη υπηρεσία του Υπουργείου και τον μετρητή που δίνει κάθε ώρα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει άλλα. Ελάτε και εσείς στη θέση μου, σας παρακαλώ. Γι’ αυτόν τον λόγο παραγγείλαμε τους παραπάνω μετρητές που θα εγκατασταθούν σύντομα, προκειμένου να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

Θέλω όμως, να κάνω μια αναφορά και στο ζήτημα των δευτερογενών καυσίμων με ενεργειακή αξιοποίηση του SRF και του RDF. Είναι δική μας πολιτική; Είναι ευρωπαϊκή πολιτική. Το λέω εγώ; Το λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος. Διάβασα τη σχετική του απάντηση στον κ. Χουντή πριν από δύο χρόνια. Είναι ευρωπαϊκή πολιτική.

Είναι μόνο ευρωπαϊκή πολιτική και μόνο θέση δική μας; Είναι θέση δική σας, κύριε Μεϊκόπουλε. Είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δική σας θέση. Είναι στο πενταετές σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι μέσα εκεί το SRF και το RDF! Δεν σας φτάνει αυτό; Να δείτε πόσο πιο πολύ μέσα είστε και πόσο πιο πολύ θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: …σενάριο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, στις 3 Ιουλίου, πέρσι δηλαδή περίπου τέτοιες μέρες, ο κ. Φάμελλος υπέγραψε με την τσιμεντοβιομηχανία ως αρμόδιος τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, μια συμφωνία εθελοντικής συνεργασίας για την αξιοποίηση αυτών ακριβώς των καυσίμων.

Βρείτε λοιπόν, τον κ. Φάμελλο, συνεννοηθείτε μεταξύ σας στο ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστε αν τελικά τα υποστηρίζατε ή όχι, αν έκανε λάθος ο κ. Φάμελλος ή δεν έκανε, αν έκανε λάθος ο κ. Τσίπρας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που τα ενέταξε στον επίσημο σχεδιασμό της χώρας. Αποφασίστε επίσης, αν κάνει λάθος ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση που δέχεται αυτήν την τεχνολογία και μετά ελάτε να συζητήσουμε και γι’ αυτό το θέμα. Ξαναλέω: Γι’ αυτό είμαι απολύτως σαφής και απολύτως ξεκάθαρος και μιλάω με στοιχεία.

Στο άλλο ζήτημα, γενικότερα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συγκρούονται τα στοιχεία, σας είπα ότι θα εγκαταστήσουμε παραπάνω σταθμούς για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να λειτουργήσουμε προς όφελος προφανώς του περιβάλλοντος, αλλά και των πολιτών του Βόλου και της Μαγνησίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

 


-
Πέντε συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας 2020-07-07 12:49:49 PM
Πέντε συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας Εξακριβώθηκε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, η δράση δύο εγκληματικών ομάδων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας
Τρεις ανήλικοι έκλεβαν μοτοσυκλέτες και αφαιρούσαν εξαρτήματα 2020-07-07 12:01:19 PM
Τρεις ανήλικοι έκλεβαν μοτοσυκλέτες και αφαιρούσαν εξαρτήματα Συνελήφθησαν, χθες (06-07-2020) το μεσημέρι στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, τρία άτομα, διότι κατά το χρονικό διάστημα (04-05/07/2020) στην πόλη του Βόλου, αφαίρεσαν δύο δίκυκλα, μοτοποδήλατο και μοτοσικλέτα αντίστοιχα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους νόμιμους δικαιούχους τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top