Διοικητική εξέταση για αστυνομική βία στον Βόλο - Αντιπαράθεση Μεϊκόπουλου και Οικονόμου στη Βουλή (video & πρακτικά)

Πρίν από 10 ημέρες

Διοικητική εξέταση για αστυνομική βία στον Βόλο - Αντιπαράθεση Μεϊκόπουλου και Οικονόμου στη Βουλή (video & πρακτικά)
Διοικητική εξέταση για αστυνομική βία στον Βόλο - Αντιπαράθεση Μεϊκόπουλου και Οικονόμου στη Βουλή (video & πρακτικά)Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα, 26.06.2020, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα περιστατικά εκτεταμένης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών του Βόλου για την αέρια ρύπανση στις 13.06.2020, αλλά και έπειτα από αυτή. Για να δώσει απαντήσεις προσήλθε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των πολιτικών αποχρώσεων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι, πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ LAFARGE για το ζήτημα - αγκάθι για την περιοχή που είναι η καύση σκουπιδιών και η δημιουργία εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου.

Το ήπιο κλίμα της διαμαρτυρίας διαδέχθηκαν ένταση και πανικός, όταν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες έξω από το εργοστάσιο, αφού απέτυχαν να απομονώσουν μικρή ομάδα που προκάλεσε επεισόδια, έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κυνήγησαν και χτύπησαν αδιακρίτως το πλήθος. Το ρεσιτάλ βιαιότητας συνεχίστηκε το ίδιο βράδυ έξω από την Αστυνομική Δ/νση Μαγνησίας, όπου μικρό πλήθος συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τα περιστατικά με χαρακτηριστική την επίθεση που δέχθηκε περιστατικός που μετέβενε στο παρκαρισμένο όχημά του όταν άνδρας της διμοιρίας των ΜΑΤ έσπασε την ασπίδα πάνω στο σώμα του και  απαντώντας του ότι η περιέργεια σκοτώνει όταν ο περαστικός ρώτησε τι συμβαίνει έξω από το Τμήμα. Ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στον ξυλοδαρμό νεαρού έξω από τα Δικαστήρια Βόλου την επόμενη ημέρα και την καταγγελία των γονέων του για βασανισμό του στην Αστυνομική Δ/νση. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να καταδικάσει τον τραυματισμό του Αστυνομικού Δ/ντη Μαγνησίας και των αστυνομικών από μειοψηφία ατόμων που κινήθηκαν εναντίον τους.

Στις ερωτήσεις του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το αν οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν λάβει σχετικές εντολές για να καταστείλουν με αυτόν το βίαιο τρόπο τη συγκέντρωση, αν έχει διαταχθεί ΕΔΕ και αν υπάρχει βούληση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην επαναληφθούν όμοια γεγονότα που δεν τιμούν την Ελληνική Αστυνομία, ο Υφυπουργός απάντησε κάνοντας λόγο για μόλις 1000 άτομα στην πορεία και δικαιολόγησε την επέμβαση της διμοιρίας για λόγους αποκατάστασης της τάξης. Σχετικά με τον ξυλοδαρμό του 26χρονου έξω από τα δικαστήρια εξήγησε ότι αυτό συνέβη γιατί ο νεαρός απαίτησε βίαια την απελευθέρωση συλληφθέντα, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στον άγριο ξυλοδαρμό του περαστικού έξω από την Αστυνομική Δ/νση.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «έως και τις 19 Ιουνίου ουδεμία περίπτωση τραυματισμού πολίτη αναφέρθηκε στις οικείες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ή στο ΕΚΑΒ» γεγονός που έρχεται σε αντίφαση με τους γιατρούς που μίλησαν για σπασμένα πλευρά και θλάση σε ζωτικό όργανο του 26χρονου, αλλά και τον περαστικό που μετέβη με τη σύζυγό του στο Νοσοκομείο αμέσως μετά την αναίτια επίθεση. Πρόσθεσε ακόμα ότι για τα περιστατικά βρίσκεται σε εξέλιξη προφορική προκαταρκτική διοικητική εξέταση.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αφού επέμεινε ότι ο αριθμός του διαμαρτυρόμενου πλήθους ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτό που υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, αντιπαρέβαλε στο δόγμα «νόμος και τάξη», τον άρρηκτο δεσμό της ασφάλειας με την κοινωνική ειρήνη. Καυτηρίασε την υπηρεσιακή αδυναμία των αστυνομικών δυνάμεων να απομονώσουν μικρή ομάδα ατόμων και να πετάξουν χημικά στο βασικό κορμό της πορείας διαλύοντάς τη και προκαλώντας πανικό και αναπνευστικά προβλήματα στους συγκεντρωμένους. Ρώτησε, μάλιστα, τον Υφυπουργό αν ο συνταγματικός ρόλος της Αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη ή της κάθε βιομηχανίας.

Ολοκληρώνοντας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το θέμα της αέριας ρύπανσης αφορά άμεσα, επηρεάζει και προβληματίζει τους αστυνομικούς που ζουν στην πόλη του Βόλου, ενώ επεσήμανε την ειρωνεία λέγοντας ότι: «Στη συγκέντρωση που οι πολίτες του Βόλου διεκδίκησαν το δικαίωμα τους να είναι υγιείς και να αναπνέουν καθαρό αέρα, ο κόσμος πνίγηκε στα χημικά».

 

Τα πρακτικά της Βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ορίστε, κύριε Μεϊκόπουλε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ, μου διαβάσατε μία αναφορά η οποία βρίθει ανακριβειών.

Κατ’ αρχάς, να σας ενημερώσω, διότι παρευρισκόμουν και ο ίδιος στην ειρηνική –επαναλαμβάνω- συγκέντρωση ανθρώπων, ότι δεν ήταν τετρακόσιοι πενήντα άνθρωποι έξω από το Νοσοκομείο του Βόλου, ήταν περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Και αυτό το τονίζω, για να μην νομίζετε ότι ήταν κάποια υποκινούμενη διαμαρτυρία η οποία είχε έντονα κομματικά χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο -για να σας προλάβω- είναι ότι εμείς απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» αντιπαραβάλλουμε ένα πολύ απλό σχήμα, πιστεύουμε στον άρρηκτο δεσμό της ασφάλειας με την κοινωνική ειρήνη.

Και η κοινωνική ειρήνη, κύριε Οικονόμου, δεν διασφαλίζεται όταν δεν μπορείς να απομονώσεις ως αστυνομική δύναμη, ως ΜΑΤ, μία μικρή ομάδα ανθρώπων -δέκα, δεκαπέντε στον αριθμό, δεν ήταν περισσότεροι, κύριε Υπουργέ- και αντιθέτως προβαίνεις σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα στον βασικό κορμό της πορείας, όπου –επαναλαμβάνω- υπήρχαν δύο χιλιάδες άνθρωποι περίπου όλων των ηλικιών, ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία.

Κύριε Οικονόμου, δεν έχετε δει μέχρι στιγμής το βίντεο με την ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ψάχνει τα παιδιά της μέσα στο πλήθος των χημικών; Τι έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις, κύριε Οικονόμου; Πούδρα έριξαν στους διαδηλωτές; Χημικά έριξαν. Η Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή, το 2020 δεν έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα, την επιχειρησιακή ωριμότητα να απομονώσει τα δεκαπέντε άτομα τα οποία προκαλούν κάθε φορά τα επεισόδια; Προφανώς και καταδικάζουμε και τον τραυματισμό των αστυνομικών και του κυρίου αστυνομικού διευθυντή.

Όμως, εκεί είναι η ουσία; Η ουσία, κύριε Οικονόμου, είναι ότι τρεις χιλιάδες άνθρωποι διαλύθηκαν, επειδή δέκα, δεκαπέντε άτομα  δεν μπόρεσαν να απομονωθούν από την ίδια την Ελληνική Αστυνομία.

Ξέρετε ποιο είναι το δεύτερο ειρωνικό, κύριε Οικονόμου; Πολλοί αστυνομικοί στον Βόλο ζουν οι ίδιοι τις συνέπειες από την καύση των εναλλακτικών καυσίμων, αλλά και από την ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου CRF. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που δουλεύουν για την Ελληνική Αστυνομία έχουν υποστεί μέχρι και σήμερα τις συνέπειες της αέριας ρύπανσης στην περιοχή και έχουν την ίδια ακριβώς αγωνία. Και σε μία τέτοια συγκέντρωση που ο κόσμος διεκδίκησε το δικαίωμά του να αναπνέει καθαρό αέρα, ο ίδιος αυτός κόσμος πνίγηκε στα χημικά.  

Εσείς, κύριε Οικονόμου, τι πιστεύετε; Περιποιεί τιμή για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για τη συντεταγμένη ευνομούμενη πολιτεία να σέρνεται νεαρός πολίτης έξω τα από τα δικαστήρια στην Πλατεία Ελευθερίας, να ξυλοκοπείται, να τον πηγαίνουν μετά στο Τμήμα, στην Αστυνομική Διεύθυνση και να του κάνουν και βασανιστήρια; Δεν του έδιναν να πιει νερό, ούτε σταγόνα. Αυτά καταγγέλλει και ο ίδιος, αλλά και οι γονείς αυτού του ανθρώπου.

Τρίτον, περιποιεί τιμή στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στην ευνομούμενη πολιτεία, να ξυλοκοπείται περαστικός έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση, επειδή απλά ρώτησε «τι συμβαίνει εδώ, ρε παιδιά;»; Ο Νίκος ο Χατζηαντωνίου από τη Νέα Ιωνία είχε το αυτοκίνητό του παρκαρισμένο λίγο παραπάνω και ξυλοκοπήθηκε, επειδή απλά ρώτησε τι συμβαίνει. Μάλιστα, του απάντησαν ότι η περιέργεια σκότωσε τη γάτα.

Αυτά τα περιστατικά, κύριε Οικονόμου, δείχνουν ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία; Και εγώ σας ρωτάω ανθρώπινα: Εσείς τι γνώμη έχετε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και για τη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που σας ανέφερα;

Επιπλέον, πάλι ανθρώπινα σας ρωτάω: Ποιος είναι ο συνταγματικός ρόλος της Αστυνομίας; Να προστατεύει τον πολίτη ή την κάθε βιομηχανία, κύριε Οικονόμου; Και γι’ αυτά τα περιστατικά που σας αναφέρω, έρχεστε και μας λέτε σήμερα εδώ ότι δεν καταγγέλθηκαν πουθενά; Δηλαδή, δεν υπάρχουν τα βίντεο; Δηλαδή, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν καμμία σχέση με αναρχικούς χώρους και είναι επαγγελματίες άνθρωποι, λένε ψέματα, κύριε Οικονόμου;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Μεϊκόπουλε, μελέτησα προσεκτικά και πολλές φορές τα στοιχεία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται μέσα στην επίκαιρη ερώτησή σας τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 13 και 14 Ιουνίου στον Βόλο. Θα μου επιτρέψετε να μην υιοθετήσω την οπτική σας, καθότι κάτι τέτοιο θα συνηγορούσε υπέρ της εσφαλμένης και παραπλανητικής αντίληψης που αποτυπώνεται μέσα από την ερώτησή σας, μιας αντίληψης που ταυτίζει τους κατοίκους μιας πόλης, οι οποίοι εξασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας, με μεμονωμένες και ακραίες συμπεριφορές βίας ορισμένων που για μία ακόμη φορά επιχείρησαν να διαταράξουν την καθημερινότητα και την ευταξία της πόλης υπό το προκάλυμμα της ανωνυμίας που τους παρέχει το ειρηνικά διαμαρτυρόμενο πλήθος.

Επίσης, φυσικά και δεν θα υιοθετήσω τη διχαστική αντίληψη που θέλει τους μεν, τους πολίτες μιας κοινωνίας, να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους δε, με τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που επιτελούν καθημερινά με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό την αποστολή τους. Εξάλλου, μία τέτοια αντίληψη διαψεύδεται από έρευνες που πραγματοποιούνται και αποτυπώνουν το σταθερά υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ελληνική Αστυνομία.  

Η εικόνα που περιγράφετε είναι ιδιότυπη. Από τη μία πλευρά περιγράφετε ένα ειρηνικό πλήθος πολιτών με τις οικογένειές τους και από την άλλη, μία εξαγριωμένη αστυνομική δύναμη που τους επιτίθεται με σφοδρότητα και ακραία βία. Αυτή η εικόνα, λοιπόν, δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα! Επιτρέψετε μου να χαρακτηρίσω τις πληροφορίες που δημοσιοποιείτε ως απολύτως ανακριβείς.

Όπως είπα αναλυτικά και στην πρώτη μου τοποθέτηση, είχαμε ένα πλήθος περίπου χιλίων ατόμων στην πλήρη εξέλιξη της εκδήλωσης που πράγματι ήταν ειρηνικό. Σε αυτό το πλήθος των διαμαρτυρόμενων πολιτών υπήρχε εμβόλιμη μία ομάδα περίπου εκατόν πενήντα ατόμων, εξτρεμιστών, που είχαν ως σκοπό να συγκρουστούν με την Αστυνομία και να δημιουργήσουν ταραχές στον Βόλο.

Αυτοί επιτέθησαν στην αστυνομική δύναμη και, μάλιστα, όχι μόνο με πέτρες ως συνήθως, αλλά και με ρόπαλα.

Σας αναφέρω από τα επίσημα στοιχεία, ότι χτύπησαν με βιαιότητα τρεις αστυνομικούς και δύο ανώτερους αξιωματικούς. Αυτούς απώθησε η παριστάμενη δύναμη με χρήση χημικών. Από αυτούς είναι οι προσαγωγές και, μάλιστα, με εντολή εισαγγελέα.

Πέραν αυτών και σχετικά με τα ερωτήματά σας, δεν πρόκειται να δώσουμε περιθώρια σε εξτρεμιστικές ομάδες να δημιουργήσουν συνθήκες αναταραχής.

Επίσης, θέλω να γνωρίζετε ότι ποτέ όχι μόνο από την πολιτική, αλλά και από τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και από κανέναν επιχειρησιακό αξιωματικό που συντονίζει μέτρα, δεν δίδεται εντολή για υπερβολική βία ή για υπερβολική χρήση δακρυγόνων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις γνωρίζουν, επίσης, ότι τυχόν υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας τιμωρείται. Διενεργούνται ένορκες διοικητικές εξετάσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και επιβάλλονται ποινές. Και στην προκειμένη περίπτωση, όπως σας είπα, είναι σε εξέλιξη προφορική προκαταρκτική διοικητική εξέταση.

Επιχειρείται τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο διάλογο να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι οι αστυνομικές υπερβάσεις είναι συνεχείς, ότι η βιαιότητα των αστυνομικών και το μίσος τους για τους συνανθρώπους τους είναι η φυσική τους κατάσταση. Το κλίμα αυτό είναι απολύτως άδικο για την Αστυνομία και η στόχευση είναι απολύτως ιδεοληπτική. Η προτεραιότητα της Αστυνομίας είναι η διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των πολιτών. Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι οι διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες δεν θα βρουν τα περιθώρια να δημιουργήσουν σκηνικό τρόμου και αναρχίας σε καμία περιοχή της χώρας. Η συντεταγμένη πολιτεία εγγυάται την κοινωνική ειρήνη και την ευταξία σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι το καθήκον και η αποστολή μας ως Υπουργείο, αλλά και ως Αστυνομία.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Σας ευχαριστώ.

 

 

 


-
Πέντε συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας 2020-07-07 12:49:49 PM
Πέντε συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας Εξακριβώθηκε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, η δράση δύο εγκληματικών ομάδων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας
Τρεις ανήλικοι έκλεβαν μοτοσυκλέτες και αφαιρούσαν εξαρτήματα 2020-07-07 12:01:19 PM
Τρεις ανήλικοι έκλεβαν μοτοσυκλέτες και αφαιρούσαν εξαρτήματα Συνελήφθησαν, χθες (06-07-2020) το μεσημέρι στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, τρία άτομα, διότι κατά το χρονικό διάστημα (04-05/07/2020) στην πόλη του Βόλου, αφαίρεσαν δύο δίκυκλα, μοτοποδήλατο και μοτοσικλέτα αντίστοιχα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους νόμιμους δικαιούχους τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top