ΛΑΣ: Αμιαντοσωλήνες σε 215 χλμ δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ, στο 14% τα έργα...

Πρίν από 4 ημέρες

ΛΑΣ: Αμιαντοσωλήνες σε 215 χλμ δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ, στο 14% τα έργα...
ΛΑΣ: Αμιαντοσωλήνες σε 215 χλμ δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ, στο 14% τα έργα...Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το MASTER PLAN της ΔΕΥΑΜΒ, η χυδαία και υβριστική συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου Α. Μπέου, όπως, επίσης, και οι απαράδεκτες κατάπτυστες προσωπικές επιθέσεις, έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη συγκάλυψη ευθυνών για τις τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα, για τη διασφάλιση της επαρκούς ποσότητας και ποιότητας του κοινωνικού αγαθού του νερού και για την προστασία του περιβάλλοντος στον Βόλο.

Από το 1979, που λειτουργεί η ΔΕΥΑΜΒ, σαράντα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει ακόμη «η απογραφή των υδατικών πόρων, ο έλεγχος χρήσης τους και η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Στον τομέα της ύδρευσης – άρδευσης, υπάρχουν σημαντικότατα προβλήματα: απώλειες νερού λόγω διαρροών, δεν υπάρχει η αναγκαία αντικατάσταση δίκτυων ύδρευσης (σε σύνολο χαρτογραφημένου δικτύου 1.139χμ τα 215 χμ, 19%, είναι αμιαντοσωλήνες και 153 χμ., 13%, σιδηροσωλήνες), δεν υπάρχει χαρτογράφηση για τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων, δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι ανεξέλεγκτες, δεν υπήρξε ποτέ υπολογισμός υδάτινων αναγκών, δεν έχουν προχωρήσει έργα ενίσχυσης εξωτερικών υδραγωγείων, δεν υπάρχει καταγραφή και πρόγραμμα άρδευσης, μεγάλη είναι η δυσκολία της κάλυψης του κόστους απολύμανσης και συντήρησης δεξαμενών και υδραγωγείων, δεν υπάρχει χαρτογράφηση και σχεδιασμός για τα δίκτυα άρδευσης που λειτουργούν σε πολλές περιοχές με πηγαία νερά.

Υπάρχει, επίσης, σημαντική καθυστέρηση σε αναγκαία έργα αποχέτευσης, εφόσον ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί  η απαραίτητη σύνδεση των περιφερειακών Δ.Ε. του παραλιακού μετώπου (Αγριά, Λεχώνια, Ν. Αγχίαλος), που εξυπηρετούνται με βόθρους μέχρι σήμερα, στο δίκτυο αποχέτευσης και η επέκταση της Ε.Ε.Λ. Βόλου, για την προστασία του Παγασητικού κόλπου.  Ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές όμβριων υδάτων, καθώς επίσης και στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τα παραπάνω δεν είναι τυχαία! Ούτε οφείλονται σε ανικανότητα. Είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι, εδώ και χρόνια, τα επιχειρησιακά προγράμματα και σχέδια δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Με βάση τους σχεδιασμούς για την πενταετία 2015 – 2019, περίοδος διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ από τη δημοτική αρχή Μπέου, παρατηρείται χαμηλός βαθμός απορρόφησης ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων (από τα 62,5 εκ. €, η πραγματοποίηση ήταν 15 εκ.€, περίπου 25%), προγραμματισμένα έργα 36 εκ.€ είναι μη επιλέξιμα, ενώ τα έργα με ίδιους πόρους της επιχείρησης ήταν περίπου 8,5 εκ. €., περίπου 30% των αρχικώς προϋπολογισθέντων. Για το 2020 η εκτέλεση επενδυτικών δαπανών ενδέχεται να μην ξεπεράσει το 14% των προϋπολογισθέντων.

Η σημερινή δημοτική αρχή, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, ευθύνεται για την απογύμνωση της ΔΕΥΑΜΒ από το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, που θα μπορούσε σήμερα, να συμβάλει, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από το 2012, επί Σκοτεινιώτη, με τροποποίηση του ΟΕΥ, το προσωπικό μειώθηκε από 292 σε 156 εργαζομένους. Η δημοτική αρχή Μπέου συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, σήμερα απασχολεί περίπου 150 άτομα προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου, παραχωρώντας σχετικές δραστηριότητες σε εργολάβους (έργα, μελέτες, καταμέτρηση, αποστολή λογαριασμών, συντήρηση βιολογικού, διακοπές νερού, κ.ά.), που σημαίνει μεθοδική ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών.

Οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων το προηγούμενο χρονικό διάστημα αποδεικνύουν ότι το master plan για τη ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί ένα «σχέδιο επί χάρτου» με βάθος 40 χρόνια(!), εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της δημοτικής αρχής συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών, αφού όπως και οι προηγούμενες,  υλοποιεί κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εξάλλου είναι το «αγαπημένο παιδί» της ΝΔ, αποδέχεται και εφαρμόζει «συστηματικά» την νομιμότητα. Με τη «νομιμότητα» τους, με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. και τις σχετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων,  επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού, ακόμη και των έργων. Θα συνεχίσει δηλαδή την εμπορευματοποίηση του νερού και θα διαμορφώνει νέα πεδία χρυσοφόρων επενδύσεων για επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ επισημαίνουμε ότι σήμερα χρειάζεται ένας γενικότερος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης – άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε καμιά περίπτωση να μην λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη τα επίγεια και υπόγεια αποθέματα, την περιβαλλοντική – κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις σύγχρονες ανάγκες στην ύδρευση και αποχέτευση, την εξοικονόμηση και εξασφάλιση υδάτινων πόρων, την ποιότητα τους, την αποκατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων, τις ανάγκες άρδευσης με βάση και το σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική για την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

 

 


-
Προσφορά οικίσκου στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού από τον Χρ. Μπουκώρο 2020-05-25 03:14:06 PM
Προσφορά οικίσκου στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού από τον Χρ. Μπουκώρο Μετά από αίτημα του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ
Για καφέ στην παραλία και το Βολωνάκι μετά από 2,5 μήνες (εικόνες) 2020-05-25 01:41:29 PM
Για καφέ στην παραλία και το Βολωνάκι μετά από 2,5 μήνες (εικόνες) Σε συνθήκες προ επιδημίας παραπέμπουν οι εικόνες σήμερα από τον Βόλο, κατά την πρώτη ημέρα επανέναρξης των καφέ, των καταστημάτων εστίασης, των τσιπουράδικων κλπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top