Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή παραβρέθηκε, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, στα επίσημα εγκαίνια του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου, που πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, παρουσία τοπικών αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου.
Ο κ. Ιγνάτιος, εκ των πρωτεργατών και υποστηρικτών της μεγαλόπνοης ιδέας και με την ιδιότητά του ως Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», είχε προτείνει και επιτύχει την ένταξη της πρότασης στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση υπό την αιγίδα της Επιτροπής 2021.
Παράλληλα, η ιδέα έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τον Όμιλο «ΗΡΑΚΛΗΣ» που υιοθέτησε την δράση, εντάσσοντας τη χορηγία στο πλαίσιο εορτασμού για τα 110 χρόνια ιστορίας του.
Η κα Μακρή ανέφερε στον χαιρετισμό της : «Ήταν τον Ιούνιο του 2021, όταν, κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής κας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην περιοχή μας, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παρουσίαση της δράσης «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», όπου ο κ. Ιγνάτιος, με ιδιαίτερη θέρμη, ανέπτυξε τη διαδρομή του μεγάλου οράματος μέσα από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και της μοναδικότητας της βιοποικιλότητάς του, μέσα από την αγάπη για τον τόπο μας, μέσα από το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου.
Ο εμπνευστής της ιδέας Νίκος Μαγγίτσης, οι μελετητές Αδαμακόπουλος και Ζαγκαρέτου, ο κ. Κυριάκος Σταθάκης, έφορος μονοπατιών του ΕΟΣ Βόλου, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου και οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου ανέδειξαν, αποτύπωσαν, συντηρούν και φροντίζουν τη διαδρομή από το Καμάρι Κεραμιδίου μέχρι την Αγία Κυριακή Τρικερίου.
Με αυτά τα εχέγγυα και την μοναδική φύση του, τους πηλιορείτικους οικισμούς και τα παραδοσιακά χωριά, τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και τα σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, το Πήλιο ατενίζει με ζωηρή αισιοδοξία την αναπτυξιακή προοπτική του.
Η τοπική κοινωνία είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τον πεζοπορικό τουρισμό, να ικανοποιήσει τα απαιτητικά κριτήρια και τις αυστηρές προδιαγραφές, που θέτουν οι φημισμένες Ευρωπαϊκές διαδρομές, να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο περιπατητικό κοινό και να καθιερώσει τη θέση της στην τουριστική βιομηχανία μέσα από το υποδειγματικό έργο υποδομής, που εγκαινιάζουμε, σήμερα.
Έργο που θα αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης τοπικής τουριστικής ανάπτυξης, μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, της αύξησης της απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού, της προώθησης μικρών επιχειρήσεων, αγροτουριστικών μονάδων και καταλυμάτων, της αύξησης των πωλήσεων τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα, η λειτουργία της περιπατητικής διαδρομής συμβάλλει και στη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πηλίου.
Εύχομαι σε όλες και όλους καλές διαδρομές μέσα στη φύση και είμαι έτοιμη να ξεκινήσω μαζί σας αυτήν την πρώτη πεζοπορία στο Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, στον ευλογημένο τόπο μας!»