Η Άνοιξη έστρωσε για τα καλά το επίσημο χαλί της και στην Κερασιά, τον παράδεισο της αυτοφυούς ορχιδέας με περισσότερα από 40 καταγεγραμμένα είδη.
Τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες, πραγματοποιούν ταξίδια στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να επισκεφτούν την Κερασιά και να φωτογραφήσουν άγριες ορχιδέες στο εκθετήριο της φύσης.
Σε μια κοντινή απόσταση από την λίμνη Κάρλα, οι βιότοποι της άγριας ορχιδέας στην Κερασιά, αποτελούν προστιθέμενη οικοτουριστικη αξία για τον τόπο, ο οποίος οργανώνεται για να διαφυλάξει και να προβάλει αυτόν τον φυσικό πλούτο μέσα από πρωτοβουλίες, δράσεις και φορείς όπως το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου.
Νέα μοναδικά τουριστικά προϊόντα στη λίμνη όπως και στην Κερασιά, ανοίγουν νέες προοπτικές για τον εναλλακτικό τουρισμό. Μέχρι σήμερα από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου (με έδρα την Κερασιά) βρέθηκαν 43 είδη, 11 παραλλαγές και 1 Υβρίδιο. Από το 2012 ( έτος ίδρυσης του Κέντρου – μοναδικό στο Πήλιο και την Κεντρική Ελλάδα ) μέχρι και τις αρχές του 2021 έφτασαν στην περιοχή 3430 επισκέπτες (‘Έλληνες & Ευρωπαίοι).
Η ενημέρωση των επισκεπτών ξεκινάει συνήθως από το Μουσείο Ηλία Λεφούση στην Κερασιά για τις αυτοφυείς Ορχιδέες της περιοχής, ακολουθεί ξενάγηση στο Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου και μετά στους βιότοπους της Ορχιδέας.
Ένα αυθόρμητο «ερώτημα» από πολλούς είναι :
«Γιατί να ενδιαφερθεί κανείς για τις άγριες – αυτοφυείς Ορχιδέες;»
Την απάντηση δίνουν, σύμφωνα με το Κέντρο :
1. Ο μυστηριώδης και θαυμαστός κύκλος της ζωής τους.
2. Τα σπάνια χαρακτηριστικά τους.
3. Η απόλυτη ομορφιά και η μεγαλοπρέπειά τους χωρίς περιττά στολίδια.
4. Η μαγεία της υψηλής αισθητικής που διαθέτουν.
ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΜΟΝΑΔΙΚΑ στους Βιότοπους του Βορείου Πηλίου
Για τους εραστές της αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου ήδη κυκλοφορούν δύο μοναδικά εργαλεία. Στα χέρια σας μπορείτε να έχετε πια το πρώτο βιβλίο «Αυτοφυείς Ορχιδέες του Βορείου Πηλίου – Οδηγός Αναγνώρισης» των Δημήτριου Οικονομίδη (καθηγητής Φυσιογνώστης) και Αλέξανδρου Οικονομίδη (Μοριακός Βιολόγος & Γενετιστής – Ιατρός).
Το δεύτερο είναι μία Τουριστική έκδοση «Οι Αυτοφυείς Ορχιδέες του Βορείου Πηλίου» , περίληψη του πρώτου βιβλίου που προέκυψε μέσα από την αγαστή συνεργασία της κας Δωροθέας Κολυνδρίνη Αντιπεριφεριάρχη Θεσσαλίας – ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων και των συγγραφέων του πρώτου βιβλίου. Προσέξτε, η αγάπη για τις επίγειες Ορχιδέες είναι κολλητική !!! Μοναδική αγάπη!!! Σας ευχόμαστε καλές εξορμήσεις και επιτυχή ταυτοποίηση Ορχιδέας…
Αντ. Φωκίδης