Ηλίας Ζαρκάδας
Ενθουσιώδη Πολίτης
Μηχανικός Πληροφορικής (ΙΤ)
Επικεφαλής της Προσβάσιμης Πόλης
Καλή Χρονιά σε όλους τους συμπολίτες της Μαγνησίας.
Παρακολουθώ την συζήτηση που γίνεται για τα χιόνια και έχω ακούσει τους πάντες και τα πάντα να λέει ο καθένας την γνώμη του. Δεν έχω ακούσει όμως κανέναν ειδικό. Κατά πάσα πιθανότητα γιατί οι φωνές των υπολοίπων πνίγουν τους λιγοστούς ειδικούς.
Η απάντηση για την χιονόπτωση είναι μία. Οχι δεν θα έπρεπε να έχουμε αποκλειστεί. Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει όλος αυτός ο τραγέλαφος και η ταλαιπωρία. Όλα αυτά που συνέβησαν και θα συμβούν, είναι για τον λόγο ότι ποτέ δεν είναι οι αρχές του τόπου οργανωμένες.
Ποτέ δεν είναι εκπαιδευμένες στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και ποτέ δεν αγοράζονται τα σωστά μηχανήματα και εξοπλισμός.
Τι θα έπρεπε να έχει γίνει
α) Ύπαρξη Μετεορολογικού ραντάρ σε πραγματικό χρόνο. Σε βοηθάει να βλέπεις ότι ο καιρός θα περάσει από την Ν.Ιωνία και θα πάει προς την Ν.Δημητριάδα ώστε να κατευθύνεις μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων σου εκεί.
β) Θαλασσινό Νερό. Υπάρχει στην χημείο το φαινόμενο της ώσμωσης κατά το οποίο όταν το χιόνι πέφτει επάνω σε θαλασσινό νερό, λιώνει και τρέχει σαν νεράκι. Άρα δεν χρειάζεται να εκχιονίσεις μετά καθόλου. Γλυτώνεις την σπατάλη μηχανημάτων, καυσίμων και οδηγών. Είμαστε πόλη δίπλα στην θάλασσα και δεν χρειάζεται να αγοράσουμε τόνους αλάτι. Το αλάτι χρησιμοποιείται όταν είσαι μακριά από την θάλασσα. Πριν αρχίσει η χιονοθύελλα ρίχνουμε θαλασσινό νερό στους δρόμους, στα πεζοδρόμια για να περπατάνε οι πεζοί. Κατά την διάρκεια της χιονοθύελλας συνεχίζουμε να ρίχνουμε θαλασσινό νερό, οπότε και δεν πιάνει χιόνι πουθενά όπου ρίξαμε θαλασσινό νερό.
γ) Την επόμενη μέρα που συνήθως ο καιρός έχει ξεσπάσει και βγάζει ήλιο, εκμεταλευόμαστε το γεγονός του ανεβάσματος της θερμοκρασίας άνω του μηδενός και ρίχνουμε θαλασσινό νερό επάνω στους όγκους χιονιού που δεν προλάβαμε οι οποίοι λιώνουν μέσα σε μισή ώρα.
δ) ΔΕΝ μετακινούμαι το χιόνι με φαγάνες και μπουλντόζες γιατί η υφή του χιονιού είναι απαλή λόγω του αέρα που περιέχει. Αν το συμπιέσουμε με μία μπουλντόζα φεύγει ο αέρας από μέσα και μετατρέπεται σε πάγο. Μετά θέλει δυναμίτιδα για να σπάσει ο πάγος!!! Επίσης με την μπουλντόζα, ανοίγεις μερικώς έναν δρόμο, αλλά αποκλείεις όλους τους παράδρομους και τους πεζούς!!! Για να το κάνεις όλο αυτό όμως με επιτυχία, χρειάζεσαι και τα κατάλληλα εργαλεία τα οποία πρέπει να αγοράσεις.
Με απλά μαθηματικά δημοτικού πόσες υδροφόρες θα χρησιμοποιήσουμε; Ο Βόλος είναι 7 επί 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν υπολογίσεις 25 οριζόντιους δρόμους επί 7 χιλιόμετρα ισούται με 175 χιλιόμετρα δρόμων. Προσθέτεις και άλλους 25 κάθετους δρόμους και έχεις 175 + 175 = 350 χιλιόμετρα δρόμων.
Αν έχεις 3 υδροφόρες και περηφανεύεσαι για αυτό, θα πρέπει να είναι υδροφόρες Lamborgini οι οποίες θα πηγαίνουν μέσα στην πόλη με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων ψεκάζοντας θαλασσινό νερό, ώστε σε μία ωρίτσα να έχεις ολοκληρώσει. Πράγμα αδύνατον όπως καταλαβαίνετε. Πηγαίνοντας με 20 χιλιόμετρα την ώρα μία υδροφόρα, χρειάζόμαστε ένα σοβαρό στόλο από υδροφόρες οι οποίες θα γυρίζουν την πόλη όλο το διάστημα της κακοκαιρίας. Το πρωί που θα ξυπνήσει ο κόσμος, θα είναι σαν να έχει βρέξει και το πρόβλημα του χιονιού θα έχει εξαφανιστεί ως διά μαγείας. ή ως δια χημείας θα έλεγα καλύτερα.
Η ημιμάθεια, είναι χειρότερη της αμάθειας λέει η παροιμία. Ένας αμαθής, θα αναγνωρίσει το λάθος του και θα ρωτήσει «Πως γίνεται;» Ένας ημιμαθής λόγω εγωισμού θα αρχίσει να ουρλιάζει και να επιτίθεται στους πάντες για να μην αποδεχτεί ότι έσφαλε. Ο σεβασμός στις ζωές των πολιτών…. Ο σεβασμός στα χρήματα των πολιτών…. Έρχεται όταν αξιοποιούμε την γνώση προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Έχουμε χάσει 7 χρόνια από την ζωή μας και αμύθητα ευρώ πραγματοποιώντας αλλοπρόσαλλες λύσεις από ημιμαθείς ανθρώπους.
Η ευχή μου για το 2015 είναι εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να σεβαστούμε τα χρήματα που πληρώνουμε σε φόρους καθημερινά και να απαιτήσουμε να έχουμε σωστές υπηρεσίες Οι σωστές υπηρεσίες στην πόλη έρχονται από την κατασκευή υποδομών και την σωστή αγορά μηχανημάτων.
Διαφορετικά τα χρήματα μας σπαταλιώνται σε απευθείας αναθέσης, JCB, φαγάνες, στρατιώτες, τα οποία έχουν μηδενικό αποτέλεσμα απέναντι στο χιόνι. Χρειαζόμαστε το σωστό εργαλείο, την σωστή χρονική στιγμή.
Γι’ αυτό και το σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι.