• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Από τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη στην αγροδιατροφή – Τι παρουσιάζει στη 90ή ΔΕΘ
Share

05/09/2026 13:59

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Από τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη στην αγροδιατροφή – Τι παρουσιάζει στη 90ή ΔΕΘ

Last updated: 2026/09/05 at 12:56 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 05/09/2026
Share
6 Min Read
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Από τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη στην αγροδιατροφή – Τι παρουσιάζει στη 90ή ΔΕΘ
SHARE

Με ερευνητικά αποτελέσματα, τεχνολογικές εφαρμογές και έξι φοιτητικές ομάδες συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της. Στο επίκεντρο βρίσκονται η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, η αγροδιατροφή και η μεταφορά της πανεπιστημιακής έρευνας στην παραγωγή. Η παρουσία του Ιδρύματος αναπτύσσεται στο Περίπτερο 17 – Stand 32 και συνοδεύεται από σειρά θεματικών παρεμβάσεων στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Από το εργαστήριο στην πραγματική εφαρμογή

Η παρουσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν περιορίζεται σε μια στατική εκθεσιακή συμμετοχή. Στο περίπτερό του θα πραγματοποιούνται ζωντανές επιδείξεις επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών, ενώ θα παρουσιάζονται αποτελέσματα ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων και λύσεις που έχουν αναπτυχθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Κεντρικό ρόλο έχει η Μονάδα Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας One Planet Thessaly, η οποία λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στην έρευνα και την οικονομία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την προστασία και αξιοποίηση εφευρέσεων, τη μεταφορά τεχνολογίας και τη δημιουργία πανεπιστημιακών τεχνοβλαστών. Στο Stand 32 συμμετέχουν επίσης οι φοιτητικές ομάδες STARBOUND, HERMES, iGEM-Thessaly, WIE, RoboHeads και Centaurus Racing, μεταφέροντας στην έκθεση διαφορετικές όψεις της έρευνας και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

Από τον διαστημικό σχεδιασμό μέχρι τα ρομπότ και τα μονοθέσια

Πίσω από τα ονόματα των φοιτητικών ομάδων βρίσκονται projects που έχουν ήδη αποκτήσει παρουσία και εκτός Πανεπιστημίου. Η StarBound, με έδρα τον Βόλο, δραστηριοποιείται στην αεροδιαστημική έρευνα και στη διαστημική τεχνολογία. Η HERMES Team αναπτύσσει τεχνολογίες βιοϊατρικής ρομποτικής και, μεταξύ άλλων, έναν λειτουργικό ρομποτικό εξωσκελετό για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού, ενώ εργάζεται και σε διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή και εφαρμογές Physical AI. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία της RoboHeads, η οποία έρχεται στη φετινή ΔΕΘ έχοντας κατακτήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα χρυσό μετάλλιο και πρώτη θέση παγκοσμίως στην πανεπιστημιακή κατηγορία AlpineBot του RoboRAVE International World Championship 2026 στην Οσάκα. Η ομάδα κατασκεύασε πλήρως αυτόνομο ρομπότ με προηγμένα συστήματα αντίληψης και πλοήγησης. Στο μηχανολογικό πεδίο, η Centaurus Racing έχει παρουσία από το 2009 στον διεθνή θεσμό Formula Student, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας αγωνιστικά μονοθέσια. Η ομάδα έχει περάσει πλέον και στην ηλεκτροκίνηση, έχοντας αναπτύξει το πρώτο ηλεκτρικό μονοθέσιο της ιστορίας της.

Τεχνητή Νοημοσύνη, νερό και νέα αγροτική παραγωγή

Ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου έχει η αγροδιατροφή. Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στο Περίπτερο 7, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, με επίκεντρο τα Living Labs, την ψηφιακή τεχνολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα σύγχρονα θερμοκήπια, τη διαχείριση νερού και πόρων και την προσέγγιση One Health. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης, οι καθηγητές Αθανάσιος Κοράκης και Νίκος Κατσούλας και η Αντιπρύτανις Χρυσή Λασπίδου. Στο κέντρο της συζήτησης βρίσκεται το AGRILABS, το οποίο έχει αναπτυχθεί ως living lab για να δοκιμάζονται τεχνολογίες σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής. Στο Agritech Experience Center στη Λάρισα συνδέονται αγροτεμάχια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με τεχνολογίες IoT, AI, 5G, Digital Twin και εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, με στόχο οι λύσεις που αποδεικνύονται αποτελεσματικές να φτάνουν ταχύτερα στους παραγωγούς και στην αγορά.

Για τη Θεσσαλία, η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς η τεχνολογία συνδέεται πλέον άμεσα με ζητήματα όπως η ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής, η διαχείριση του νερού και η μετάβαση σε ένα περισσότερο ψηφιακό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Το ίδιο το αναπτυξιακό σχέδιο του Πανεπιστημίου για την περίοδο 2026-2030 τοποθετεί τα AGRILABS στον πυρήνα αυτής της στρατηγικής.

Πώς η πανεπιστημιακή έρευνα φτάνει στην αγορά

Η μεταφορά τεχνολογίας αποτελεί δεύτερο βασικό άξονα της παρουσίας του Ιδρύματος. Την Κυριακή, από τις 17:30 έως τις 18:30, η Χρυσή Λασπίδου συμμετέχει στο πάνελ του Εθνικού Δικτύου Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας METEX με αντικείμενο τη μετάβαση “Από την Έρευνα στην Αγορά”. Στόχος είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των πανεπιστημιακών Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στη μετατροπή μιας ερευνητικής ιδέας σε αξιοποιήσιμο προϊόν, υπηρεσία ή επιχείρηση και στη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την παραγωγική οικονομία.

Ο ρόλος των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών συμμαχιών

Στις 19:00 της Κυριακής, στο Περίπτερο 10 και στο Stand της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης θα συμμετάσχει σε στρογγυλή τράπεζα για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τον ρόλο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Συμμαχιών. Το ενδιαφέρον για ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ουσιαστικό: οι ευρωπαϊκές συμμαχίες δεν αφορούν μόνο ανταλλαγές φοιτητών, αλλά κοινά προγράμματα, ερευνητικές συνεργασίες, διεθνοποίηση και δυνατότητα ισχυρότερης σύνδεσης των περιφερειακών οικοσυστημάτων με ευρωπαϊκά δίκτυα.

Η έρευνα στο επίκεντρο από την πρώτη ημέρα

Σήμερα, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στις 15:00 στο Περίπτερο 7, ο Πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης και η καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου συμμετέχουν στην εκδήλωση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για τη μετάβαση από τη δεκαετή στήριξη της βασικής έρευνας σε μια νέα περίοδο μεγαλύτερης σύνδεσής της με την καινοτομία και τον παραγωγικό μετασχηματισμό. Η φετινή παρουσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκτά πρόσθετη σημασία και από το ίδιο το μέγεθος της διοργάνωσης. Η 90ή ΔΕΘ συμπληρώνει 100 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση του 1926, φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 εκθέτες από 25 χώρες και αναπτύσσεται σε 11 θεματικές ενότητες. Τιμώμενη χώρα είναι για πρώτη φορά η Ιαπωνία, με τη συμμετοχή της να αναπτύσσεται γύρω από τη φιλοσοφία “Takumi”, που παραπέμπει στη δεξιοτεχνία, την ακρίβεια και την τελειοποίηση.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Σκιάθος: Καμπάνια 40.000 ευρώ – Στο επίκεντρο η αγορά του Μονάχου Σκιάθος: Καμπάνια 40.000 ευρώ – Στο επίκεντρο η αγορά του Μονάχου
Επόμενο Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού στη Σκιάθο για επικίνδυνη οδήγηση Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού στη Σκιάθο για επικίνδυνη οδήγηση

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
03/07/2026
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
07/07/2026
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
19/07/2026
ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Βόλου: Σύγχρονες ειδικότητες, δωρεάν σπουδές και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας 
ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Βόλου: Σύγχρονες ειδικότητες, δωρεάν σπουδές και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας 
18/07/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?