Τη δυνατότητα δημιουργίας θέσης χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Σποράδων προβλέπει πλέον ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Η νέα ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της διοικητικής εκπροσώπησης των Βορείων Σποράδων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 111 του νέου Κώδικα, ο αριθμός των αντιπεριφερειαρχών μπορεί πλέον να προσαυξάνεται με βάση τις περιφερειακές ενότητες και όχι τους νομούς. Καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει πέντε περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων, δημιουργείται για πρώτη φορά η θεσμική δυνατότητα ορισμού χωρικού Αντιπεριφερειάρχη για το νησιωτικό σύμπλεγμα.
Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από τις αρχές του 2025 ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και σε διαδοχικές επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Στόχος, όπως είχε επισημάνει, ήταν η αναβάθμιση της αυτοδιοικητικής δομής στις Βόρειες Σποράδες.
Σε δήλωσή του μετά την ψήφιση του νόμου, ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε, ότι “πλέον υπάρχει η αναγκαία θεσμική βάση για τη δημιουργία μιας νέας αποκεντρωμένης διοικητικής δομής στα νησιά”, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι “πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και σειρά διοικητικών ενεργειών ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό”.
Όπως έχει προτείνει, η νέα δομή θα μπορούσε να ενισχυθεί με αρμοδιότητες που αφορούν τη νησιωτικότητα, την πολιτική προστασία, την κρατική αρωγή, την τουριστική ανάπτυξη και τις θαλάσσιες μεταφορές, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.