• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Η ανθρώπινη καρδιά αναγεννά μυϊκά κύτταρα μετά από έμφραγμα, επιβεβαιώνει παγκόσμια μελέτη
Share

05/05/2026 17:55

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ανθρώπινη καρδιά αναγεννά μυϊκά κύτταρα μετά από έμφραγμα, επιβεβαιώνει παγκόσμια μελέτη

Last updated: 2026/05/05 at 3:54 ΜΜ
Newsroom Published 05/05/2026
Share
4 Min Read
Η ανθρώπινη καρδιά αναγεννά μυϊκά κύτταρα μετά από έμφραγμα, επιβεβαιώνει παγκόσμια μελέτη
SHARE

Η ανθρώπινη καρδιά αναγεννά μυϊκά κύτταρα μετά από έμφραγμα, επιβεβαιώνει παγκόσμια μελέτη

Contents
Η καρδιά εμφανίζει μηχανισμούς αυτοεπιδιόρθωσηςΖωντανός ιστός αποκαλύπτει νέα δεδομένα Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ανθρώπινη καρδιά έχει τη δυνατότητα να αναγεννά μυϊκά κύτταρα μετά από έμφραγμα, μια διαδικασία που μέχρι τώρα είχε επιβεβαιωθεί μόνο σε ποντίκια. Το εύρημα αμφισβητεί την καθιερωμένη αντίληψη ότι η βλάβη στην καρδιά είναι μόνιμη και ανοίγει τον δρόμο για αναγεννητικές θεραπείες.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Baird Institute και το Royal Prince Alfred Hospital, δείχνει ότι ο ανθρώπινος καρδιακός ιστός μπορεί να παράγει νέα μυϊκά κύτταρα ακόμη και μετά από καρδιακή προσβολή.

Ένα έμφραγμα μπορεί να καταστρέψει έως και το ένα τρίτο των καρδιακών μυϊκών κυττάρων. Παρότι τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί, πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συχνά απαιτεί μεταμόσχευση. Το νέο εύρημα δείχνει ότι η καρδιά διαθέτει έναν φυσικό, αν και περιορισμένο, μηχανισμό αυτοεπιδιόρθωσης.

Η καρδιά εμφανίζει μηχανισμούς αυτοεπιδιόρθωσης

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αναγέννηση αυτή δεν επαρκεί για πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας, αλλά θα μπορούσε στο μέλλον να ενισχυθεί θεραπευτικά.

«Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι, επειδή τα καρδιακά κύτταρα πεθαίνουν μετά από καρδιακή προσβολή, αυτές οι περιοχές της καρδιάς υφίστανται ανεπανόρθωτες βλάβες, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην μπορεί να αντλεί αίμα στα όργανα του σώματος. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι, παρότι δημιουργούνται ουλές στην καρδιά μετά από έμφραγμα, αυτή παράγει νέα μυϊκά κύτταρα, κάτι που ανοίγει νέες δυνατότητες», δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Χιουμ, ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μίτωση καρδιομυοκυττάρων, δηλαδή η κυτταρική διαίρεση στον καρδιακό μυ, συμβαίνει στους ανθρώπους μετά από έμφραγμα- κάτι που μέχρι σήμερα είχε παρατηρηθεί μόνο σε ζωικά μοντέλα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστού από ζωντανούς ασθενείς που υποβάλλονταν σε επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass). Τα δείγματα, από υγιείς και κατεστραμμένες περιοχές της καρδιάς, παρείχαν άμεσες ενδείξεις αναγέννησης κυττάρων.

Διαβάστε επίσης: Η ένεση που «ξυπνά» την καρδιά μετά από έμφραγμα

Ζωντανός ιστός αποκαλύπτει νέα δεδομένα

Η δυνατότητα μελέτης ζωντανού καρδιακού ιστού ήταν καθοριστική για την ανακάλυψη. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα κατά τη διάρκεια χειρουργείων, επιτρέποντας την άμεση παρατήρηση της κυτταρικής δραστηριότητας.

«Τελικά, στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ανακάλυψη για τη δημιουργία νέων καρδιακών κυττάρων που θα μπορούν να αντιστρέψουν την καρδιακή ανεπάρκεια. Η χρήση ζωντανού ανθρώπινου καρδιακού ιστού μας επιτρέπει να έχουμε πιο ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών», εξήγησε ο καθηγητής Σον Λαλ.

Η ομάδα αναφέρει ότι η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ένα αξιόπιστο μοντέλο για δοκιμή αναγεννητικών θεραπειών. Ήδη έχουν εντοπιστεί πρωτεΐνες που συνδέονται με την αναγέννηση της καρδιάς σε ζωικά μοντέλα, προσφέροντας ενδείξεις για μελλοντικές θεραπείες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατανόηση της καρδιακής βλάβης, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον από τη μόνιμη καταστροφή σε έναν περιορισμένο αλλά υπαρκτό μηχανισμό βιολογικής επιδιόρθωσης. Η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της φυσικής ικανότητας της καρδιάς να αναγεννά κύτταρα. Εάν αυτό επιτευχθεί, θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις και να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών μετά από έμφραγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation Research».

Πηγή: Interesting Engineering

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Επιστήμονες εντόπισαν νέες οργανικές ενώσεις στον Άρη Επιστήμονες εντόπισαν νέες οργανικές ενώσεις στον Άρη
Επόμενο Δεκαέξι χρόνια από την τραγωδία της Marfin: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας Δεκαέξι χρόνια από την τραγωδία της Marfin: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά
Η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά
26/04/2026
Meta: Θα καταγράφει τις κινήσεις ποντικιού των εργαζομένων της για να εκπαιδεύσει πράκτορες AI
Meta: Θα καταγράφει τις κινήσεις ποντικιού των εργαζομένων της για να εκπαιδεύσει πράκτορες AI
26/04/2026
ΔOE: Επιστημονική διημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη στην Αθήνα στις 9 και 10 Μαΐου
ΔOE: Επιστημονική διημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη στην Αθήνα στις 9 και 10 Μαΐου
27/04/2026
Νέο φοιτητικό πακέτο μετακίνησης στα Αστικά ΚΤΕΛ Βόλου
Νέο φοιτητικό πακέτο μετακίνησης στα Αστικά ΚΤΕΛ Βόλου
27/04/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?