
Η αποστολή Artemis II έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 και οι αστροναύτες έφτασαν πιο μακριά από τη Γη από ποτέ. Με αφορμή αυτό το γεγονός, μίλησε στην εκπομπή «Σεμνά και Ταπεινά» με τον Δημήτρη Πετρόπουλο, ο Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο κ. Βασιλάκος επισήμανε αρχικά, “Μετά από 54 χρόνια, η ανθρωπότητα επανέρχεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, από τον κοντινό μας και μοναδικό μας δορυφόρο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την έρευνα, για την επιστήμη, για τις νέες τεχνολογίες αλλά και για τον προγραμματισμό που έχουν κάνει οι διαστημικές υπηρεσίες, όπως είναι η ΝΑΣΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, αναφορικά με την κατάκτηση του διαστήματος”.
Και πρόσθεσε “Αλλά εδώ μιλάμε και για την βασική έρευνα, την έρευνα που κάνει η ανθρωπότητα στην κατανόηση, το πώς προήλθε το πλανητικό μας σύστημα, πώς δημιουργήθηκε η Γη, πώς δημιουργήθηκε ο ίδιος ο πλανήτης μας αλλά και ο δορυφόρος του, η Σελήνη…Και αυτό ακουμπά όλα αυτά τα βασικά ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με το πού είμαστε, από πού ήρθαμε και το τι πρόκειται να συμβεί (…)”.
Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει τα εξής “Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος (κυρίως) έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επιστήμη της αστρονομίας και της κατανόησης, της δημιουργίας του κόσμου και των πλανητών κτλ. Και άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα όπου φυσικά συν τω χρόνω και με τις διάφορες ιστορικές περιόδους που πέρασε η ανθρωπότητα, άλλοτε φωτεινές, έχουμε φτάσει σήμερα τα τελευταία θα έλεγα 100 – 150 χρόνια να έχουμε μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των επιστημών και στον τομέα της έρευνας και φτάνοντας σε αυτό το σημείο να επανερχόμαστε με επανδρωμένη πτήση σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη (…)”.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.