
Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου έκανε άλμα κατά 35% σήμερα (19/3) μετά τα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα μια επίθεση του Ιράν με στόχο τη μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, που βρίσκεται στο Κατάρ.
Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF, που θεωρείται το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έκανε άλμα κατά 24,13% στα 67,85 ευρώ η μεγαβατώρα, αφού είχε προηγουμένως αυξηθεί έως και κατά 35%.
Η δημόσια εταιρεία ενέργειας του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα «σημαντικές ζημιές» στο συγκρότημα φυσικού αερίου του Ρας Λαφάν, έπειτα από νέες πυραυλικές επιθέσεις τα χαράματα εναντίον αυτής της σημαντικής εγκατάστασης, αυξάνοντας τους φόβους για τον διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό.
Η Ντόχα διευκρίνισε λίγο αργότερα ότι όλες οι πυρκαγιές στην εγκατάσταση αυτή τεθηκαν «υπό έλεγχο», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας και της ασφάλειας της εγκατάστασης συνεχίζονται.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να καταστρέψει το ιρανικό κοίτασμα αερίου του Νότιου Παρς σε περίπτωση νέας επίθεσης του Ιράν εναντίον των εγκαταστάσεων αερίου στο Κατάρ.
Επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξαν επίσης το πρωί της Πέμπτης (19/3) δύο από τα σημαντικότερα διυλιστήρια της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας του Κουβέιτ, προκαλώντας σε αμφότερα πυρκαγιές.
Πρώτο επλήγη το διυλιστήριο της Kuwait National Petroleum Company (KNPC) στο Μίνα Αλ-Αχμάντι και στη συνέχεια το διυλιστήριο της ίδιας εταιρείας στο Μίνα Αμπντάλα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του κουβεϊτιανού υπουργείου Ενημέρωσης.
–Δείτε τη διακύμανση των τιμών πετρελαίου Brent σε πραγματικό χρόνο ΕΔΩ
-Δείτε τη διακύμανση των τιμών του αργού πετρελαίου (crude oil – WTI) σε πραγματικό χρόνο ΕΔΩ
–Δείτε τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο ΕΔΩ
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.