Ο πόλεμος στο Ιράν έχει σταματήσει την κίνηση των πετρελαιοφόρων στο κρίσιμο Στενά του Ορμούζ. Διαταράσσει επίσης την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πέρα από το πετρέλαιο, επηρεάζοντας τα πάντα, από φαρμακευτικά προϊόντα από την Ινδία, ηλεκτρονικά από την Ασία και προϊόντα πετρελαίου όπως τα λιπάσματα που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.
Τα φορτηγά πλοία έχουν κολλήσει στον Κόλπο ή κάνουν μια πολύ μεγαλύτερη παράκαμψη γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής. Τα αεροπλάνα που μεταφέρουν αεροπορικά φορτία από τη Μέση Ανατολή έχουν καθηλωθεί στο έδαφος. Και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξουν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών.
«Αυτό προκαλεί πραγματικά σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Πάτρικ Πένφιλντ, καθηγητής πρακτικής της αλυσίδας εφοδιασμού στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών. «Καθώς αυτή η σύγκρουση συνεχίζει να εξελίσσεται, θα αρχίσετε να βλέπετε κάποιες ελλείψεις, θα δείτε μερικές σημαντικές αυξήσεις τιμών».

Χιλιάδες ακινητοποιημένα πλοία στη θάλασσα
Η Clarksons Research, η οποία παρακολουθεί δεδομένα ναυτιλίας, εκτιμά ότι περίπου 3.200 πλοία, ή περίπου το 4% της παγκόσμιας χωρητικότητας πλοίων, βρίσκονται σε ακινησία εντός του Περσικού Κόλπου, αλλά αυτό περιλαμβάνει περίπου 1.231 που πιθανότατα λειτουργούν μόνο εντός του Κόλπου.
Περίπου 500 πλοία, ή το 1% της παγκόσμιας χωρητικότητας, «περιμένουν» αυτή τη στιγμή εκτός του Κόλπου σε λιμάνια στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά ποσοστά, έχουν ένα φαινόμενο ντόμινο που θα οδηγήσει σε συμφόρηση αλλού, δήλωσε ο Michael Goldman, γενικός διευθυντής Βόρειας Αμερικής της CARU Containers.
«Η αλυσίδα εφοδιασμού είναι σαν ένα μακρύ τρένο με πολλά βαγόνια και κάθε βαγόνι αντιπροσωπεύει, ας πούμε, ένα λιμάνι στον κόσμο. Λοιπόν, αν ένα βαγόνι εκτροχιαστεί, μπορεί πολύ συχνά να έχει ένα φαινόμενο ντόμινο σε πολλά άλλα βαγόνια πίσω του ή μπροστά του», είπε. «Έτσι, αν και έχουμε μόνο έναν μικρό αριθμό λιμένων που επηρεάζονται από αυτή τη στρατιωτική δράση, μπορεί πραγματικά να έχει μεγάλη επίδραση στη συνολική αλυσίδα εφοδιασμού».
Την Τρίτη (3/3), ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην επαναφορά της ροής πετρελαίου και του εμπορίου μέσω του πορθμού.
Ο Τραμπ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι διέταξε την US International Development Finance Corp. να παρέχει ασφάλιση πολιτικού κινδύνου για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο και άλλα αγαθά μέσω του Περσικού Κόλπου «σε πολύ λογική τιμή».
Η ασφάλιση πολιτικού κινδύνου είναι ένας τύπος κάλυψης που αποσκοπεί στην προστασία των επιχειρήσεων από οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από ασταθείς πολιτικές συνθήκες, κυβερνητικές ενέργειες ή βία. Οι ασφαλιστές θαλάσσιων μεταφορών ακυρώνουν ή αυξάνουν τα ασφάλιστρα στην περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι, εάν χρειαστεί, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνοδεύσει πετρελαιοφόρα μέσω του Στενού του Ορμούζ. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τουλάχιστον οκτώ αντιτορπιλικά και τρία, μικρότερα, παράκτια πολεμικά πλοία στην περιοχή. Αυτά τα πλοία έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων στην περιοχή και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα τσιπ υπολογιστών, τα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα αγαθά αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις
Ένα ευρύ φάσμα προϊόντων αποστέλλεται μέσω της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Μαζί με περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου που προέρχεται από την περιοχή , προϊόντα που κατασκευάζονται με φυσικό αέριο, όπως οι πετροχημικές πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικού και καουτσούκ και τα αζωτούχα λιπάσματα, προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Τα φαρμακευτικά προϊόντα που εξάγονται από την Ινδία και οι ημιαγωγοί και οι μπαταρίες που εξάγονται από την Ασία στον υπόλοιπο κόσμο, αποστέλλονται όλα μέσω της περιοχής και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις.
Περιορισμένες διαδρομές, υψηλότερο κόστος
Εκτός από τους περιορισμούς στο Στενό του Ορμούζ, η αστάθεια έχει θέσει σε κίνδυνο τις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, οι οποίες μόλις είχαν αρχίσει να δέχονται περισσότερες μεταφορές μετά από χρόνια αστάθειας λόγω επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην περιοχή. Η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk είχε επαναλάβει τις μεταφορές στη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δήλωσε την Κυριακή ότι ανακατευθύνει την κυκλοφορία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική, μια κίνηση που έχουν κάνει και άλλες εταιρείες για να αποφύγουν την ασταθή περιοχή.
Αυτό το ταξίδι προσθέτει 10 έως 14 ημέρες στο ταξίδι και περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια επιπλέον σε καύσιμα ανά πλοίο, εκτιμά ο Penfield του Syracuse.
Με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων, τις μεγαλύτερες διαδρομές και τον υψηλότερο κίνδυνο στην περιοχή, οι μεταφορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προσθέτουν επιβαρύνσεις καυσίμων και «κινδύνου πολέμου» ή «έκτακτης ανάγκης σύγκρουσης» σε ό,τι χρεώνουν στους πελάτες, οδηγώντας σε υψηλότερο κόστος συνολικά, είπε.
Αεροπορικό φορτίο υπό πίεση
Οι αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων έχουν επίσης περιοριστεί. Ο κλειστός εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια σε χώρες όπως τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ιράκ και το Ιράν έχουν εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εμπορεύματα.
Κάθε μία από τις τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, Emirates, Qatar Airways και Etihad Airways διαθέτει στόλο αεροσκαφών μεταφοράς εμπορευμάτων και οι αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν επίσης εμπορεύματα των επιβατικών αεροσκαφών τους.
Η ποσότητα των εμπορευμάτων που ταξιδεύουν αεροπορικώς αντιπροσωπεύει συνήθως λιγότερο από το 1% όλων των εμπορευμάτων που διακινούνται παγκοσμίως, αλλά τα προϊόντα που ταξιδεύουν αεροπορικώς τείνουν να είναι ευπαθή ή υψηλής αξίας αγαθά όπως φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρονικά είδη και προϊόντα που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% της αξίας του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με την εκτίμηση της Boeing στην World Air Cargo Forecast.
Όσο περισσότερο παραμένουν κλειστά αυτά τα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανή αναστάτωση στην οικονομία, εάν αυτές οι ευαίσθητες αποστολές δεν φτάσουν ή πρέπει να αναδρομολογηθούν παρά την σύγκρουση. Ακόμη και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράν το Σαββατοκύριακο, οι αεροπορικές μεταφορές και οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπιζαν ήδη κλειστό εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Οι πτήσεις μέσω αυτών των αεροδρομίων της Μέσης Ανατολής αποτελούν βασική διαδρομή για επιβάτες και φορτίο από την Ινδία. Ο Χένρι Χάρτεβελντ, αναλυτής της αεροπορικής βιομηχανίας στην Atmosphere Research Group, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ινδία τώρα και οι επιβάτες μπορεί να χρειαστεί να στραφούν σε διαφορετικές διαδρομές που πετούν δυτικά σε όλη την Ασία. Οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν σε μεγαλύτερες πτήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να προσθέσουν στάσεις για ανεφοδιασμό καυσίμων σε ορισμένες διαδρομές.
«Θυμηθείτε, υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά προϊόντα που παρασκευάζονται στην Ινδία και στη συνέχεια εξάγονται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Αν αυτό διαταραχθεί, θα έχει τεράστιο, τεράστιο, τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε ο Χάρτεβελντ.
Το κόστος των αεροπορικών μεταφορών αναμένεται να αυξηθεί λόγω μειωμένης χωρητικότητας, αυξημένης ζήτησης και επιβαρύνσεων.
Η Maersk δήλωσε σε επιχειρησιακή ενημέρωση την Τρίτη ότι αναμένει αύξηση των τιμών των αεροπορικών μεταφορών λόγω περιορισμών χωρητικότητας.
Βιομηχανίες
Παρά την αναταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού, ωστόσο, ο Michael Goldman, γενικός διευθυντής Βόρειας Αμερικής της CARU Containers, δήλωσε ότι η βιομηχανία θα προσαρμοστεί. Τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει άλλες σημαντικές διαταραχές, όπως οι ελλείψεις εφοδιασμού λόγω COVID και άλλες πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, και έχει γίνει πιο ευέλικτη.
«Η συγκεκριμένη κατάσταση που συμβαίνει είναι αρκετά πρωτοφανής, επομένως είναι πολύ μοναδική από αυτή την άποψη», είπε. «Ττα τελευταία χρόνια ο κλάδος λειτουργεί απλώς με αναστάτωση. Έτσι, όσον αφορά το γεγονός ότι ο κλάδος μας έχει αναστάτωση, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι λίγο-πολύ το ίδιο».
Πηγή: Associated Press
Σχετικές ειδήσεις:
Αδ. Λιόλιου: Οι επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στα Στενά του Ορμούζ
Τραμπ: Αμερικανική στρατιωτική προστασία στα πλοία που περνούν τα Στενά του Ορμούζ
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.