• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Ξεκινάει η διανομή ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία – Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απ. Βαλτάς στο ertnews.gr
Share

16/02/2026 19:16

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκινάει η διανομή ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία – Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απ. Βαλτάς στο ertnews.gr

Last updated: 2026/02/16 at 3:55 ΜΜ
Newsroom Published 16/02/2026
Share
4 Min Read
SHARE

ÁÈÇÍÁ ÌÅ ÃÁÍÔÉÁ ÊÁÉ ×ÅÉÑÏÑÃÉÊÇ ÌÁÓÊÁ ÖÁÑÌÁÊÏÐÏÉÏÓ ÅÎÕÐÇÑÅÔÅÉ ÔÏ ÊÏÉÍÏ. (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Μια νέα σελίδα ανοίγει, σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, στον τομέα της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του ΕΟΠΠΥ.

Ο ασθενής, μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα, θα επιλέγει το ιδιωτικό φαρμακείο, από το οποίο θα παραλαμβάνει το φάρμακο εκείνο, που έως, τώρα, έβρισκε μόνο, μέσα από ουρές αναμονής, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Συνέντευξη: Σοφία Πατραμάνη

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλάει στο ΕΡΤnews, για τη διαδικασία, βήμα- βήμα, έως ότου το σύνολο αυτών των ασθενών, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

– Πόσα ιδιωτικά φαρμακεία θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διάθεσης των ΦΥΚ;

«Οι δηλώσεις συμμετοχής άγγιξαν το 97% των φαρμακείων της χώρας. Σχεδόν όλα τα φαρμακεία, συνειδητά αποφάσισαν να μετέχουν σε μια διαδικασία, η οποία ξέρουμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τα άτομα, τα οποία έχουν ανάγκη από φάρμακα ειδικών παθήσεων».

– Ποια είναι η διαδικασία για τον πολίτη;

«O ασθενής θα μπει στην ειδική πλατφόρμα, θα βάλει τον αριθμό της συνταγής, θα επιλέξει το φαρμακείο, που επιθυμεί και θα κάνει την προπαραγγελία, για το φάρμακό του. Οπως γίνεται και με τη διαδικασία για την παραλαβή κατ΄οίκον των φαρμάκων του ΕΟΠΠΥ, την οποία επιλέγουν περίπου 13.000 ασθενείς».

Ο κ. Βαλτάς τονίζει ότι «σε αυτήν την προσπάθεια, ο φαρμακοποιός, θα βοηθήσει – όπως κάνει πάντα- τον ασθενή, που δεν έχει εξοικείωση με τα ψηφιακά συστήματα».

– Σε πόσες ημέρες θα παραλαμβάνει ο ασθενής το φάρμακο από το ιδιωτικό φαρμακείο;

«Σε πέντε εργάσιμες ημέρες, το αργότερο σε δέκα, σε απομακρυσμένες περιοχές. Φανταστείτε ότι θα εξυπηρετούνται ασθενείς, που ταλαιπωρούνταν πολύ, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, όπως Σύμη, Καστελόριζο, στα ορεινά χωριά, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, για να παραλάβουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Η παραλαβή των φαρμάκων από τους δικαιούχους θα πραγματοποιείται, όπως πάντα, με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής. Στους ιδιώτες φαρμακοποιούς θα χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ επιστημονική αμοιβή 20 ευρώ.

Για τη διάθεση των φαρμάκων, ανά θεραπευτική κατηγορία, θα εφαρμοστεί το εξής πρόγραμμα:

Τον πρώτο μήνα, θα αρχίσουν να διανέμονται, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα ογκολογικά φάρμακα και τα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνολικά, θα πρόκειται για περίπου 24 χιλιάδες συνταγές.

Το δεύτερο μήνα, θα ενταχθούν τα φάρμακα για τις ρευματικές παθήσεις (βιολογικοί παράγοντες), που αντιστοιχούν σε 25.000 – 30.000 συνταγές. Και στη συνέχεια θα ενταχθούν οι υπόλοιες συνταγές, που αφορούν τη θεραπευτική αντιμετώπιση του άσθματος και της ηπατίτιδας Β και D.

«Εντός του πρώτου τριμήνου θα έχουμε πετύχει ένα στόχο 67.000 συνταγών από τα φαρμακεία», αναφέρει ο κ. Βαλτάς: «Σήμερα, από τις 180.000 συνταγές, που διακινούνται κάθε μήνα, με φάρμακα υψηλού κόστους, κάπου 13.000 είναι μέσω του προγράμματος, “κατ οίκον διανομής”».

Όλα τα άλλα διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό βλέπετε ουρές ασθενών και συγγενικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν από διάφορα μέρη της Ελλάδος στα φαρμακεία του Οργανισμού, τα οποία είναι 38».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικου Συλλόγου εκτιμά ότι σε περίπου ένα χρόνο θα είναι εφικτό να διανέμονται όλα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι:

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν σε λειτουργία και πως η απόφαση να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα παραλαμβάνει τα φάρμακά του ο ασθενής, θα ανήκει στον ίδιο.

Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος διανομής των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία διήρκεσαν οκτώ μήνες, με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Στα ίχνη ενός «φαντάσματος»: Επιστήμονες παρακολουθούν για πρώτη φορά εξαιρετικά σπάνιο ζώο – Υπάρχουν μόνο 50 από το είδος του
Επόμενο AI Playbook 2025: Ο οδικός χάρτης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις ελληνικές ΜΜΕ

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Βόλος: Ημέρες καριέρας της ΔΥΠΑ με τους συμβασιούχους εργασιακούς συμβούλους του ΚΠΑ2 να απέχουν
07/02/2026
ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας κατά ΔΕΕΠ ΝΔ: “Σε έναν τόπο που καίγεται, επέλεξαν την προπαγάνδα”
07/02/2026
Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας στις Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ στον Βόλο
08/02/2026
Μηχανική βλάβη στο επιβατικό πλοίο “ΧΑΝΙΑ ΙΙΙ” κατά τον κατάπλου στον Βόλο
08/02/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?