• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Οι στόχοι, οι «κόκκινες γραμμές», η δεκαμελής αντιπροσωπεία και η ξαφνική απουσία Γερλίκαγια
Share

11/02/2026 12:55

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Οι στόχοι, οι «κόκκινες γραμμές», η δεκαμελής αντιπροσωπεία και η ξαφνική απουσία Γερλίκαγια

Last updated: 2026/02/11 at 8:54 ΠΜ
Newsroom Published 11/02/2026
Share
7 Min Read
SHARE

[369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Contents
Με φόντο το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλονΗ πολυμελής κυβερνητική αποστολήΦιντάν: Πρόθεση για βήματα παραπέραΣυνάντηση Πιερρακάκη – Μεχμέτ Σιμσέκ Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Με βασικό στόχο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την αποσυμπίεση δυνητικών κρίσεων, να διατυπωθεί η κοινή πεποίθηση για συζήτηση διμερών θεμάτων και να γίνει ένας απολογισμός του ελληνοτουρκικού δομημένου διαλόγου και της λειτουργικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συναντώνται λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην τουρκική πρωτεύουσα θα διεξαχθεί και το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποτελείται από 10 υπουργούς, ενώ από την τουρκική πλευρά, η «σιγή» ως προς τον αριθμό και τη σύνθεση της αντίστοιχης αντιπροσωπείας ίσως να εξηγείται από τον μίνι – ανασχηματισμό που έγινε μέσα στη νύχτα. Αντικαταστάθηκε ο «βετεράνος» Υπουργος Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια ο οποίος ως αρμόδιος για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης αναμενόταν να συνανητθεί σήμερα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Θάνο Πλεύρη και μάλιστα για υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως μεταδίδει η ανταποκτρίτρια του ΕΡΤnews, Ελβίρα Κρίθαρη.

Ο αντικαταστάτης του Αλί Γερλίκαγια είναι ο κυβερνήτης της επαρχίας Ερζερούμ Μουσταφά Τσιφτσί. 

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

To κύριο γεγονός δεν είναι οι συμφωνίες που ενδέχεται να υπογραφούν, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι τελικά πραγματοποιείται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μετά από διαδοχικές αναβολές. Αν και οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί στο μεσοδιάστημα, δεν είχε υπάρξει συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο αυτού του θεσμοθετημένου διαύλου επικοινωνίας, που αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διατήρηση των ελληνοτουρκικών επαφών.

Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις δηλώσεις των δύο ηγετών, καθώς πίσω από τις κλειστές πόρτες τίποτα δεν προμηνύει ότι θα είναι μια εύκολη συνάντηση.


Η τελετή υποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο προγραμματίζεται στις 15:15 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσει κατ΄ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια συνάντηση των αντιπροσωπειών. Στις 17:00 αναμένονται οι από κοινού δηλώσεις των δύο ηγετών.

Με φόντο το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον

Όσον αφορά τη μία διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή τηνοριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συζήτησης, παρά μόνο αν η Τουρκία κάνει πολλά βήματα προς το πίσω.


Η εκπρόσωπος του Yπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, ξεκαθάρισε ότι το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δεν είναι στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. «Εφόσον βεβαίως αυτό τεθεί, θα συζητηθεί. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως δημόσια ότι θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα του casus belli, των «γκρίζων ζωνών» και της αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο έχει επανέλθει τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα από την τουρκική πλευρά.

Πρώτιστος στόχος τόσο της συνάντησης κορυφής όσο και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι να μεταδοθεί η εικόνα ότι Ελλάδα και Τουρκία παρά τις δομικές διαφορές τους κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν.

Δεδομένο είναι ότι η συνάντηση διεξάγεται υπό την πλέον ρευστή γεωπολιτική συνθήκη των τελευταίων δεκαετιών, ενώ τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα έχουν διαμηνύσει ότι για τη διευθέτηση των διμερών ζητημάτων τους δεν απαιτείται οποιουδήποτε είδους επιδιαιτησία.

Όπως επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤ News ο Νίκος Μελέτης, «η σύνθεση των δύο ομάδων που ακολουθούν, των υπουργικών ομάδων που ακολουθούν, θα καθίσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δείχνει και την πρόθεση των δύο πλευρών να αναδείξουν μία θετική ατζέντα. Είναι η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η πολιτική προστασία και η δημόσια ασφάλεια, τα οποία είναι θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και μπορεί να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνεργασίας».

Η πολυμελής κυβερνητική αποστολή

  • Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης,
  • Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης,
  • Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος,
  • Ο Yπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας,
  • Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
  • Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη,
  • Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης,
  • Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης,
  • Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και
  • Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, καθηγητή Σωτήρη Σέρμπο, ο οποίος μίλησε στο ΕΡΤ News, «η Τουρκία διαβάζει και τα νέα δεδομένα, άρα προφανώς τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών. Δεν θα αλλάξει κάτι. Aυτό που κυρίως επιθυμεί η Αθήνα, είναι να μπορέσει να διατηρηθεί αυτή η εξομάλυνση».

Στο δείπνο που θα παραθέσει Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  θα παρακαθήσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Τούρκου προέδρου.

Φιντάν: Πρόθεση για βήματα παραπέρα

«Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.  Σε θέματα εθνικού συμφέροντος καμία συζήτηση», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο CNN Turk, δήλωνε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχουν την ικανότητα και την πρόθεση να πάνε τα ζητήματα ένα βήμα παραπέρα».

Συνάντηση Πιερρακάκη – Μεχμέτ Σιμσέκ

Συνέχεια του δομημένου οικονομικού διαλόγου που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη με τον υπουργό Οικονομικών της γείτονος χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ. Αυτό αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που υπενθυμίζουν ότι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών έλαβε χώρα στις 16 Οκτωβρίου 2025 στην Ουάσιγκτον, θέτοντας τη βάση για έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο.

Οι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι στο επίκεντρο τής συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η προώθηση ισχυρότερης διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο οικονομιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, στη διεύρυνση των εξαγωγικών δυνατοτήτων και στη διευκόλυνση των εμπορικών ροών.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης των επενδυτικών ροών και προώθησης κοινών έργων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η καινοτομία, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή ανάπτυξη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Κατερίνα Φρύσσα, Νίκος Μελέτης, Πιέρρος Τζανετάκος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ανταπόκριση – Τουρκία: Ελβίρα Κρίθαρη

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο ΟΗΕ: Συνεδρίαση του ΣΑ για το Νότιο Σουδάν – Έκκληση για προστασία των αμάχων
Επόμενο Καιρός: Άστατος με βροχές και καταιγίδες – Με ομπρέλα η Τσικνοπέμπτη

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Κοπή πίτας του ΚΔΑΠ-μεΑ Δήμου Βόλου
02/02/2026
Στον Βόλο η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Ευρώπη Restart” του μηχανικού Βασίλη Μίχου
02/02/2026
Συναυλία αγάπης για τα αδέσποτα με τον Στέφανο Κάκκο
02/02/2026
Τροχαίο ατύχημα στις στροφές της Γορίτσας – Δύο νεαρές γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από Ι.Χ.
03/02/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?