• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Πρωτοποριακό ιατρικό επίτευγμα: 33χρονος έζησε χωρίς πνεύμονες για 48 ώρες
Share

31/01/2026 19:55

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωτοποριακό ιατρικό επίτευγμα: 33χρονος έζησε χωρίς πνεύμονες για 48 ώρες

Last updated: 2026/01/31 at 3:54 ΜΜ
Newsroom Published 31/01/2026
Share
5 Min Read
SHARE

tal-surgery-960x640-1

Contents
Τι είναι και πώς λειτουργεί το TALΤο μέλλον της τεχνολογίας τεχνητών πνευμόνων Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Οι πνεύμονες είναι απαραίτητοι για τη ζωή, όμως η σύγχρονη τεχνολογία φαίνεται πλέον ικανή να υποκαταστήσει πλήρως τις πολύπλοκες λειτουργίες τους- έστω και προσωρινά. Χειρουργοί του Northwestern University ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητών πνευμόνων, το οποίο ανέλαβε τη λειτουργία των σοβαρά κατεστραμμένων πνευμόνων ενός ασθενούς για δύο συνεχόμενες ημέρες, δίνοντας τον κρίσιμο χρόνο που χρειαζόταν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία διπλή μεταμόσχευση. Ο ασθενής επέζησε και, δύο χρόνια αργότερα, τα νέα του όργανα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

«Αυτή η στρατηγική μπορεί να προσφέρει μια σωτήρια “γέφυρα” προς τη μεταμόσχευση για επιλεγμένους ασθενείς που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία θεραπευτική επιλογή», έγραψαν οι επιστήμονες στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Med.

Διαβάστε επίσης: Ερευνητές ανακάλυψαν πώς η ρύπανση βλάπτει τη λειτουργία των πνευμόνων – και πώς μπορεί να αντιστραφεί

Τι είναι και πώς λειτουργεί το TAL

Υπάρχουν ήδη συσκευές και συστήματα που μπορούν να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή αντικαθιστώντας μερικές από τις λειτουργίες ενός οργάνου, όπως οι μηχανές εξωσωματικής οξυγόνωσης (ECMO), που μπορούν να υποκαταστήσουν ταυτόχρονα καρδιά και πνεύμονες. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται συνήθως για να μειώσουν το φορτίο του πάσχοντος οργάνου ώστε να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υπήρχε χρόνος. Ο ασθενής, ένας 33χρονος άνδρας, νόσησε σοβαρά από γρίπη η οποία οδήγησε σε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια (ARDS), μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση με διαρροή υγρών στους πνεύμονες. Επιπλέον, νόσησε με βακτηριακή πνευμονία και οι πνεύμονές του, μαζί με τα νεφρά και την καρδιά του, άρχισαν να αποτυγχάνουν. Η μόνη του ελπίδα ήταν διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, αλλά οι γιατροί φοβούνταν ότι το σώμα του θα ήταν πολύ αδύναμο για να αντέξει τη διαδικασία, ενώ η προσπάθεια να κρατηθούν οι πνεύμονες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μοσχεύματα.

Έτσι, οι γιατροί αποφάσισαν να αφαιρέσουν πλήρως τους πνεύμονες του άνδρα και να δημιουργήσουν ένα προσωρινό σύστημα που θα τον σταθεροποιούσε μέχρι να καταστεί δυνατή η μεταμόσχευση. Σε σύγκριση με συσκευές όπως η ECMO, το σύστημα TAL (Total Artificial Lung) σχεδιάστηκε να αναλαμβάνει πλήρως όλες τις λειτουργίες των πνευμόνων και να διατηρεί σταθερή τη λειτουργία της καρδιάς ακόμα και σε περίπτωση σηψαιμίας.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Γυναίκα υποβλήθηκε στην πρώτη πλήρως ρομποτική διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων

«Αποστραγγίσαμε αίμα από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς και το διοχετεύσαμε σε μια εξωτερική αντλία και οξυγονωτή, η οποία αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα και προσθέτει οξυγόνο. Το οξυγονωμένο αίμα επιστρέφει στη συνέχεια απευθείας στον αριστερό κόλπο μέσω δύο ξεχωριστών αγωγών, διασφαλίζοντας ότι η αριστερή πλευρά της καρδιάς παραμένει γεμάτη και μπορεί να αντλεί αίμα στο σώμα», δήλωσε στο Gizmodo ο επικεφαλής ερευνητής, Ανκίτ Μπαράτ, θωρακικός χειρουργός στο Northwestern University.

Το TAL έδωσε στους γιατρούς και στο σώμα του ασθενούς αρκετό χρόνο. Μέσα σε λίγες ώρες, η κατάσταση του άνδρα άρχισε να βελτιώνεται. Δύο ημέρες μετά την τοποθέτηση του TAL, οι γιατροί πραγματοποίησαν επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων. Επτά ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αφαιρέθηκε η διασωλήνωση και οκτώ εβδομάδες αργότερα ο ασθενής έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Δύο χρόνια μετά, οι πνεύμονες του συνεχίζουν να λειτουργούν καλά. Επιπλέον, οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι οι αρχικοί πνεύμονες του άνδρα ήταν τόσο κατεστραμμένοι και μολυσμένοι που δεν θα είχε επιβιώσει χωρίς μεταμόσχευση.

Το μέλλον της τεχνολογίας τεχνητών πνευμόνων

Οι γιατροί τονίζουν ότι η δουλειά τους αποτελεί προς το παρόν απόδειξη δυνατότητας (proof of concept). Μόνο λίγα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα διαθέτουν προς το παρόν τους πόρους και την τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν αντίστοιχα συστήματα TAL. Ωστόσο, ελπίζουν ότι η προσέγγισή τους μπορεί να τυποποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον για να παρατείνει τη ζωή ανθρώπων που διαφορετικά δεν θα ήταν υποψήφιοι για μεταμόσχευση.

«Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία πολυκεντρικών μητρώων και συνεργατικών πλαισίων. Είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλες μελέτες ώστε να βελτιωθούν τα πρωτόκολλα- όπως οι στρατηγικές αντιπηκτικής αγωγής- και να επικυρωθούν τα κριτήρια επιλογής ασθενών και ο χρόνος παρέμβασης», είπε ο Μπαράτ. «Στόχος μας είναι επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα μοριακά δεδομένα αυτής της μελέτης για να εντοπίσουμε καλύτερα ποιοι ασθενείς έχουν μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες και θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτήν την τεχνολογία» κατέληξε ο ερευνητής.

Πηγή: Gizmodo

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Η Google παρουσιάζει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που διερευνά τα μυστήρια του ανθρώπινου γονιδιώματος
Επόμενο Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Γ. Τερζάκης: Χωρίς εμβολιασμό οδηγούμαστε σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής
21/01/2026
ΚΚΕ: Προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα για την οσμή πετρελαίου στο νερό της Μακρινίτσας
22/01/2026
Εκδήλωση με θέμα “LNG – ο Παγασητικός, η κλιματική κρίση, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί”
22/01/2026
Ο Καραγκιόζης και η λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών στο Καφέ της Επιστήμης Θεσσαλίας
22/01/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?