• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: ΗΠΑ στον ΟΗΕ για Σομαλιλάνδη: Το Ισραήλ έχει το ίδιο δικαίωμα να διεξάγει διπλωματικές σχέσεις όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος
Share

30/12/2025 04:54

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ στον ΟΗΕ για Σομαλιλάνδη: Το Ισραήλ έχει το ίδιο δικαίωμα να διεξάγει διπλωματικές σχέσεις όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος

Last updated: 2025/12/30 at 12:53 ΠΜ
Newsroom Published 30/12/2025
Share
4 Min Read
SHARE

FILES-SOMALILAND-ISRAEL-DIPLOMACY

Contents
Ισραήλ: «Όταν χώρες στον ΟΗΕ αναγνωρίζουν μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος, το θέμα γίνεται αποδεκτό χωρίς αντίρρηση» Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Μια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του οργανισμού, με θέμα τις «Απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη βόρεια περιοχή της Σομαλίας, γνωστή ως «Σομαλιλάνδη», ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος.

Η σύγκληση της συνεδρίασης έγινε κατόπιν αιτήματος της ομάδας A3+, που περιλαμβάνει τα τρία αφρικανικά μέλη του Συμβουλίου – Αλγερία, Σιέρα Λεόνε και Σομαλία – και υποστηρίχθηκε από Κίνα, Πακιστάν και Ρωσία. Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Χάλεντ Κιάρι ενημέρωσε τα μέλη για τους κινδύνους που προκύπτουν για την ασφάλεια στην περιοχή από αυτήν την εξέλιξη.

Ο κ. Κιάρι επανέλαβε ότι το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας και κάλεσε τόσο τη Σομαλία όσο και την «Σομαλιλάνδη» σε έναν ειρηνικό και εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση των συμφωνιών του Ανακοινωθέντος του Τζιμπουτί του 2023, αποφεύγοντας ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ένταση.

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τάμι Μπρους, τόνισε ότι τέτοιες συνεδριάσεις αποσπούν την προσοχή από πιο επείγοντα θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο Κέρας της Αφρικής. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Ισραήλ διαθέτει το ίδιο δικαίωμα να συνάπτει διπλωματικές σχέσεις όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος.

Η κ. Μπρους υπενθύμισε επίσης ότι νωρίτερα φέτος, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών του Συμβουλίου, προχώρησαν στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους μονομερώς, χωρίς να συγκληθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση για να εκφράσει το Συμβούλιο την αντίθεσή του. Σχολίασε ότι η χρήση διαφορετικών μέτρων και η επιμονή σε αμφιλεγόμενες θέσεις απομακρύνουν το Συμβούλιο από τον πρωταρχικό του στόχο: τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Μια γυναίκα και ένα παιδί δίπλα σε μια τοιχογραφία με τη σημαία της Σομαλιλάνδης (AP Photo/Brian Inganga,)

Όσον αφορά τη Σομαλιλάνδη, η κ. Μπρους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία αλλαγή στην πολιτική τους και δεν σκοπεύουν να ανακοινώσουν αναγνώριση.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε την υποστήριξή του στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Σομαλίας, με τον Βρετανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Τζέιμς Καριούκι, να ξεκαθαρίζει ότι το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Σομαλιλάνδης.

Ισραήλ: «Όταν χώρες στον ΟΗΕ αναγνωρίζουν μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος, το θέμα γίνεται αποδεκτό χωρίς αντίρρηση»

Ο Ισραηλινός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβυς Ντάνι Ντανόν δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα διεθνούς ασφάλειας, αλλά για δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Όταν χώρες στον ΟΗΕ αναγνωρίζουν μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος, το θέμα γίνεται αποδεκτό χωρίς συζήτηση και χωρίς αντίρρηση. Όταν το Ισραήλ ασκεί τις κυριαρχικές του εξουσίες και ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί κατεπείγουσα συνεδρίαση. Αυτό καταδεικνύει τη μεροληψία και την υποκρισία ορισμένων μελών του Συμβουλίου» τόνισε.

Σύμφωνα με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ «η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα που υφίσταται εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, και έγινε στο πλαίσιο των κυριαρχικών εξουσιών του Κράτους του Ισραήλ».

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Ο Πιέλ πρώτο φαβορί για τον πάγκο της Νις
Επόμενο Alvin Queen στο Half Note: Ένας φόρος τιμής στον Oscar Peterson, 100 χρόνια μετά

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Αθλητισμός και αλληλεγγύη στο “Charity Xmas Event” για το Ορφανοτροφείο Βόλου
21/12/2025
Συγκέντρωση αγροτών Νοτίου Πηλίου στον κόμβο Λεχωνίων – Στο επίκεντρο ελαιοκαλλιέργεια, αποζημιώσεις και έλλειψη εργατών
23/12/2025
Έρχεται το “8ο Volos Santa Run” – Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό
23/12/2025
Με δυσκολία η μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων στον Βόλο – Ανεξέλεγκτη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων
23/12/2025

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?