Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Βουλευτή του Ν. Μαγνησίας, κ. Αθανασίου Λιούπη, και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνας Μιχαηλίδου.
Ο κ. Λιούπης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, έθεσε στην Υφυπουργό τα αιτήματα του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», τα οποία αφορούν -μεταξύ άλλων – στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, στη μέριμνα για τα ορφανά παιδιά με βαριά κινητική αναπηρία, στην εφαρμογή Προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης μέσω της δημιουργίας Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης ατόμων με κινητική αναπηρία και Υποστηριζόμενης Ανεξάρτητης Διαβίωσης κλπ.
Ακόμη, συζητήθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για start-up εταιρίες. Κατά πάγιο αίτημά τους, οι ιδιοκτήτες των νεοφυών επιχειρήσεων ζητούν να επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς που προσλαμβάνουν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο μισθολογικό κόστος από την πρόσληψη εξειδικευμένων επιστημόνων.
Ο Βουλευτής ενημέρωσε την Υφυπουργό για το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, σε σχέση με το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2019, για το οποίο δεν ενημερώθηκαν πολλές τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες και έχασαν την προθεσμία υποβολής αίτησης.
Τέλος, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας ενημέρωσε την Υφυπουργό για πολλές περιπτώσεις πολιτών στο Ν. Μαγνησίας και πανελλαδικά, οι οποίοι είναι δικαιούχοι εργατικής κατοικίας και ενώ έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις μετά από 30 έως και 35 χρόνια, ακόμη δεν έχουν γίνει οριστικά συμβόλαια παραχώρησης.
Η Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που τέθηκαν.
–
Με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης προχώρησε στην ανάλυση πολλών και αξιόλογων διατάξεων που κάνουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ανοιχτά θέματα και που αφορούν χιλιάδες πολίτες:
«Δίνεται παράταση μέχρι 31/12/2019 για ρύθμιση των χρεών στους Δήμους, ώστε να υπαχθούν περισσότεροι στη ρύθμιση μέχρι τέλους του έτους. Παράταση δίνεται και στις Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις μέχρι 31 Μαρτίου του 2020, προκειμένου να κάνουν τις αλλαγές που έχουν ήδη ψηφιστεί σε σχέση με τον αριθμό των μελών τους, το καταστατικό τους κτλ.
Οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων καταρτίζονται και τροποποιούνται πλέον με Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες.
Καταργούνται οι Δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με τις οποίες η ΔΕΗ διέθετε ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές στις ανταγωνίστριες εταιρίες της, και οι οποίες ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Υπέρ της κατάργησης των δημοπρασιών τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Υπουργός κ.Χατζηδάκης, τόνισε, ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κυβέρνηση η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έχει τριπλασιαστεί και βελτιώνεται διαρκώς η οικονομική της κατάσταση.
Καίριες είναι και οι βελτιώσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας. Μπορούν να υπαχθούν πλέον και όσοι διαμένουν προσωρινά εκτός της περιφέρειας της κατοικίας τους, όπως στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί κτλ.. Επίσης, λύνονται τα προβλήματα που είχαν προκύψει σε περίπτωση που έχουμε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες ενός ακινήτου, καθώς και στην περίπτωση συζύγων που τελούν σε διάσταση. Επομένως, διευρύνεται σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που δικαιούται πια να καταφύγει στη διαδικασία αυτή και να διασώσει την κύρια κατοικία του.
Οι αλλαγές σε σχέση με το ΚΕΘΕΑ αφορούν μόνο στο διοικητικό κομμάτι, προκειμένου να έχουμε πιο αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών του Κέντρου. Όλες οι επιστημονικές πρωτοβουλίες, η σχεδίαση των προγραμμάτων απεξάρτησης και η χάραξη της πολιτικής, βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση και να συμμετέχουν ενεργά. Με αυτό τον τρόπο το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει απρόσκοπτα το τεράστιο έργο που επιτελεί εδώ και δεκαετίες στην πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.
Μείζον ζήτημα είναι και οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία από την υπόθεση της Thomas Cook. Η Κυβέρνηση αντιδρώντας άμεσα, έφερε τα πρώτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε μόλις 2 ημέρες από την πτώχευση της Thomas Cook, όπως απαλλαγή των επιχειρήσεων από το φόρο διαμονής, αναστολή της απόδοσης του ΦΠΑ και στήριξη των εργαζομένων. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο είναι η Σκιάθος, όπου περισσότερο από το 40% των αεροπορικών αφίξεων προέρχονταν από την Thomas Cook. Ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Σκιάθου -μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων- είναι να διαγράψουν τις συγκεκριμένες επισφάλειες και να εκπέσουν τα σχετικά ποσά από τα ακαθάριστα έσοδα, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχη περίπτωση του 2014. Ο Υπουργός, κ.ο κ. Βεσυρόπουλος, εξέφρασε δημόσια την πρόθεση να υπάρξουν και άλλες δημοσιονομικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τις οποίες και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το νομοσχέδιο δίνει άμεσες και αποφασιστικές διεξόδους σε πολλά προβλήματα. Αυτός είναι ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και η δική μας ευθύνη, ως νομοθετικό σώμα. Να δίνουμε λύσεις, και όχι να επαναπαυόμαστε σε πάγιες πρακτικές ετών. Αυτή ήταν εξαρχής η δέσμευσή μας ως κυβερνών κόμμα, και σε αυτή τη δέσμευση παραμένουμε πιστοί».